Prezentacija projekta „Digitalni građanin“

U povodu obilježavanja Dana Općine Novo Sarajevo, u prostoru JU Biblioteka Sarajeva u „Dječijoj kući” Novo Sarajevo, 15. maja ove godine, prezentiran je novi projekt IRIM-a (Institut za razvoj i inovativnost mladih) s ciljem uvođenja digitalnih vještina u lokalne zajednice pod nazivom  „Digitalni građanin”.

Ovim projektom kroz javne biblioteke obuhvatit će se djeca i odrasli, a biblioteke će se istovremeno transformirati u digitalne centre za inovacije.

U svim uključenim bibliotekama IRIM je donirao modernu edukacijsku tehnologiju koju će korisnici biblioteka-lokalne zajednice moći koristiti.

IRIM iz Zagreba uz finansijsku podršku Google-a pokrenuo je projekt „Digitalni građanin”, a u projekt su krajem 2018. godine, pored biblioteka u Hrvatskoj, uključene biblioteke u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Kosovu.

Zahvaljujući projektu „Digitalni građanin” korisnici biblioteka će od najranije dobi moći usvajati nove vještine i znanja, posuđujući i koristeći opremu, te sudjelujući na besplatnim edukativnim radionicama kodiranja i digitalnog stvaranja.

Kroz implementirane aktivnosti na jednostavan i zabavan način u vlastitoj lokalnoj zajednici svoje će vještine razvijati novi budući inovatori i kreatori, otvarajući tako nove mogućnosti i perspektive za Općinu Novo Sarajevo, Grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Fokus je razvoj digitalne i naučne pismenosti, tehnoloških i ostalih kompetencija u okviru STEM (science, technology, engineering, mathematics) područja za mlade, kako bi postali ravnopravni građani 21. stoljeća.

Kroz ovaj projekt će 20 javnih biblioteka iz Bosne i Hercegovine postati centri digitalnih inovacija te će svojim korisnicima omogućiti i upoznavanje s najnovijim edukacijskim tehnologijama poput mikro računara — micro:bit i BOSON uradi sam kompleta.

Na prezentaciji projekta “Digitalni građanin” prisutni su bili predsjedavajuća Općinskog vijeća Ana Baltić i predstavnici Općine Novo Sarajevo.