Nastavljajući aktivnosti na uspostavi mreže centara za zdravo starenje, Općina Novo Sarajevo opredijelila se da aktivnosti prvog Centra za zdravo starenje u naselju Hrasno približi i stanovnicima padinskih mjesnih područja. Osposobljavanjem prostorija bivše MZ Velešići, aktivnosti Centra za zdravo starenje dostupne su i stanovnicima naselja Velešići, a time je na području općine uspostavljena mreža za zdravo starenje.

Centar za zdravo starenje u Velešićima svečano je otvoren 14. januara 2016. godine, a korisnici Centra imaju priliku da se, kao i u Centru u Hrasnom, svakodnevno druže, bave različitim kreativnim i kulturnim aktivnostima, pohađaju kurseve stranog jezika, računara, slušaju razna edukativna predavanja iz različitih oblasti od kojih mogu saznati nešto više o aktivnom življenju, unapređenju zdravlja i ostvarivanju svojih prava. Zajedno sa članovima već postojećeg Centra u Hrasnom, jednom mjesečno se organizuju izleti, te se obilježavaju značajni datumi, praznici i slično.

Projekat „Uspostava mreže za zdravo starenje“  realizovan je u okviru Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji predstavlja zajedničku inicijativu Švicarske vlade i UNDP-a u BiH.  Finansiran je sredstvima Fonda za poticaj lokalnog razvoja u okviru ILDP, u iznosu od oko 30. 000 KM, dok je Općina Novo Sarajevo za adaptaciju kompletnog prostora Centra u Velešićima izdvojila 220.000 KM .

Share Follow