Tokom 2011. godine pokrenute su aktivnosti na prilagođavanju prostorija u objektu Trg heroja 12 za potrebe izgradnje Memorijalnog centra posvećenog ratnim vojnim jedinicama iz perioda 1992. – 1995. sa područja općine Novo Sarajevo. Aktivnosti su se odnosile na izradu idejnog projekta, usaglašavanje rješenja sa predstavnicima boračkih udruženja, izradu izvedbenog projekta i odabir izvođača za prvu fazu. Prva faza radova podrazumijevala je građevinsko-zanatske radove. U drugoj fazi okončani su radovi na razvođenju grubih instalacija, dok se treća faza odnosila na nabavku i ugradnju opreme, te postavljanje muzejskih eksponata.
Ukupna površina prostora je 430 m², a sastoji se od prizemlja i galerije. Sa svojom muzejskom postavkom ovaj prostor čuva sjećanje na borce ove općine, koji su zaslužili mjesto u historiji grada i države. Pored muzejske postavke, Memorijalni centar sadrži još i multimedijalnu salu, salu za sastanke, biblioteku sa čitaonicom, kancelariju i kafeteriju. Vrijednost investicije iznosila je oko 387. 000 KM.

Objekat je svečano otvoren u maju 2016. godine, a već početkom juna u istom je upriličeno potpisivanje ugovora sa 14 boračkih udruženja čiji projekti su odabrani po Javnom pozivu za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata iz oblasti boračko invalidske zaštite.

Share Follow