Počinje utopljavanje objekta Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i direktor firme DEBOS d.o.o. Sarajevo Amer Ljuta danas su u zgradi Općine potpisali Ugovor o izvođenju radova na provođenju mjera energijske efikasnosti na objektu Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo u ul. Kemala Kapetanovića br.43.

Radi se o projektu koji obuhvata radove na toplotnoj izolaciji svih zidova, toplotnoj izolaciji krova, zamjeni svih prozora i vrata uz sve prateće radove, kao također i ugradnju termoventila i kalorimetra.

Općinski načelnik u svom obraćanju istakao je da se radi o jednom od većih projekata koje realizira Općina Novo Sarajevo, a čija je vrijednost oko 830.500,00 KM.

– Realizacija ovog projekta podrazumijeva poboljšanje energetske efikasnosti i uštedu energije, te poboljšanje rada i boravka učenika Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo. Osim učenika ove škole, ovaj objekat posjećuju i djeca koja pohađaju predškolsku nastavu Centra Vladimir Nazor, jer jedan sprat škole ustupljen Centru na korištenje, istakao je načelnik Tanović, te dodao da se na realizaciji ovog projekta radilo od 2020. godine kada je urađen Detaljni energijski audit objekta, koji je preduslov za apliciranje na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša KS koji je i sufinansijer projekta.

Pored izrade Detaljnog energijskog audita objekta Općina Novo Sarajevo je izradila i Glavni projekat – utopljavanje objekta. Ukupna vrijednost ugovora je oko 830.500,00 KM, od čega je Općina Novo Sarajevo izdvojila oko 580.000,00 KM, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH u oko 126.000,00 KM, a ostatak sredstava u iznosu od 125.000,00 KM obezbjeđena su iz namjenskih sredstava Vlade FBiH.

Direktorica Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo Lamija Šošić istakla je kako realizacija ovog projekta od iznimne važnosti za rad i boravak u školi učenika i nastavnog osoblja, ali i zbog adekvatnog čuvanja instrumenata koji zahtijevaju određenu propisanu temperaturu u školi.

Izvođač radova istakao je da vremenski uvjeti ne bi trebali remetiti izvođenje više od 70 posto radova, koji bi trebali početi početkom januara, tokom zimskog raspusta.

Share Follow View