Realizacija projekta „Active Senior Academy“ koji implementira Fondacija braće Solunian – Ćiril i Metodije i partneri iz Poljske, Hrvatske, Srbije, Ukrajine i Bosne i Hercegovine

Udruženje „Partnerstvo za javno zdravlje“ koje realizuje projektne aktivnosti „Mreža Centara za zdravo starenje Općine Novo Sarajevo“ je partner u projektu „Active Senior Academy“ koji implementira Fondacija braće Solunian – Ćiril i Metodije i partneri iz Poljske, Hrvatske, Srbije, Ukrajine i Bosne i Hercegovine. Projekt finansira Europska Komisija i realizacija projekta traje 30 mjeseci počevši od septembra 2020. godine.

Projektna aktivnost koja je planirana za BiH je –  „Sport u radu sa starijim osobama“, a prva edukacija održava se od 16.02. do 20.02.2021. kojoj će prisustvovati svi partneri u projektu. Tim povodom, u prostorijama Centra za zdravo starenje Hrasno u srijedu, 17. februara održana je edukacija na temu provođenja aktivnosti Centara za zdravo starenje Općine Novo Sarajevo s osvrtom na preventivno – korektivnu gimnastiku za starije osobe. Današnjem događaju prisustvovao je Općinski načelnik dr. Hasan Tanović sa saradnicima, te partneri iz Poljske, Hrvatske, Srbije i  Ukrajine, a uz poštivanje svih preventivnih mjera zaštite zbog epidemiološke situacije uzrokovane COVID-19.

Prezentaciju o važnosti fizičke aktivnosti i sporta za osobe treće životne dobi pripremila je dr. Aida Ramić ispred Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a prisutni učesnici radionice imali su priliku postavljati pitanja, razmjenjivati svoja iskustva i razgovarati sa dr. Ramić.

Predstavnici Fondacija braće Solunian – Ćiril i Metodije iz Poljske Općinskom načelniku dr. Tanoviću uručili su simboličan poklon uz želje za uspjeh u daljem radu i promovisanju zdravih stilova života osoba treće životne dobi putem novosarajevskih centara za zdravo starenje.

Share Follow