Realizacija projekta „Mladi i književnost“

Udruženje „Međunarodni festival književnosti“ koje već četiri godine organizuje Internacionalni festival književnosti Bookstan, svoje aktivnosti realizovaće tokom cijele godine.

Prva u nizu podrazumijeva projekat „Mladi i književnost“ koji je podržan je od strane Općine Novo Sarajevo, a na osnovu Odluke o odabiru projekata udruženja po Javnom pozivu organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama.

Programske aktivnosti predstavljene su na Porodičnom danu u organizaciji Općine Novo Sarajevo gdje su se posjetitelji/ce mogli upoznati sa bh. izdavačkom ponudom. Održana je i konferencija za novinare na kojoj su u fokusu bili književni susreti na kojima će srednjoškolci i srednjoškolke s prostora Općine Novo Sarajevo i svi drugi zainteresovani imati priliku da se  upoznaju sa stvaralaštvom bh. književnika i književnica, te biti motivisani na čitanje djela koji nisu dio obavezne školske lektire.

Prvi književni susret-predstavljanje autora Faruka Šehića biće organizovan u petak 27. septembra u 18:00 sati u Dječijoj kući ul. Grbavička bb.

Faruk Šehić jedan je od najnagrađivanijih i najprevođenijih savremenih bosanskohercegovačkih pisaca.

Njegova prva djela – knjiga poezije „Hit depo“ i knjiga kratkih priča „Pod pritiskom“ – imaju kultni status kod čitalačke publike. S romanom „Knjiga o Uni“ za koji je dobio nagradu „Meša Selimović“ a potom i Evropsku književnu nagradu, stekao je međunarodnu reputaciju. Roman je preveden na jedanaest jezika, dok su u pripremi prevodi na perzijski, turski i njemački jezik.

Osim što će susret Faruka Šehića i mlađe publike u okviru projekta „Mladi i književnosti“ biti prilika za bolje upoznavanje pisca i djela, tom prilikom saznaće se i koje su knjige i pisci bitno uticali na njegovu autorsku poetiku, šta je čitao kada je bio srednjoškolskom uzrastu, kako je počeo da piše i koju su to najvažniji savjeti koje bi danas mladim piscima mogao dati.