Sastanak u Savezu općina i gradova FBiH o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, 19. septembra ove godine, upriličio je sastanak predstavnika Saveza općina i gradova FBiH i načelnika općina iz Kantona Sarajevo. Sastanku kojem je prisustvovao i općinski načelnik Nedžad Koldžo glavna tema je bila Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo koji je u proceduri.

Zaključeno je da je predloženi Nacrt zakona neprihvatljiv i neprovodiv, te da  se ne može donijeti bez istovremenog donošenja Zakona o pripadnosti javnih prihoda Kantona Sarajevo.

Raspravljalo se i o prijedlogu Saveza za povećanje udjela jedinica lokalne samouprave u FBiH u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza sa trenutnih 8,42 posto na 9,81 posto, te povećanju koeficijenta za raspodjelu prihoda od poreza na dohodak općinama u KS.

Također je naglašeno da će određeni zakonski propisi biti upućeni na apelaciju Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine.

Načelnici izažavaju dobru volju i htijenje za saradnju, te zahtjevaju poštivanje Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH, uz doslijedno razgraničenje svih nadležnosti, jer su stava da se nadležnosti općinama ne smiju ni oduzimati, kao ni dodavati bez prijenosa finansijskih sredstava za njihovo izvršavanje, jer to predstavlja kršenje zakona.

Na kraju je zaključeno da će se Predsjedništvo Skupštine Saveza  do 10. oktobra 2019. godine očitovati o današnjim zaključcima.