26. oktobar – Međunarodni dan bundeva
Tikva, dulek, ludaja ili već pomenuti naziv bundeva, kako god da je nazovemo, nalazi veliku primjenu u svakodnevnoj ishrani, a naročito u jesenjem periodu, kada daje svoje plodove. Bundeva je jednogodišnja biljka, porijeklom je iz Amerike, a danas je široko rasprostranjena po cijelom svijetu. Pulpa je posebno slatkog ukusa, što je naručito izraženo pri pečenju. Zbog toga je veoma rasprostranjen u kulinarstvu. Bundeva je uključena u slana i slatka jela. Osim pulpe jestive su i sjemenke. Ulje bundeve se sve više koristi u kulinarstvu. Bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skup vitamina B, a od minerala sadrži kalijum, gvožđe, cink i bakar.
Tikva, dulek, ludaja ili već pomenuti naziv bundeva, kako god da je nazovemo, nalazi veliku primjenu u svakodnevnoj ishrani, a naročito u jesenjem periodu, kada daje svoje plodove. Bundeva je jednogodišnja biljka, porijeklom je iz Amerike, a danas je široko rasprostranjena po cijelom svijetu. Pulpa je posebno slatkog ukusa, što je naručito izraženo pri pečenju. Zbog toga je veoma rasprostranjen u kulinarstvu. Bundeva je uključena u slana i slatka jela. Osim pulpe jestive su i sjemenke. Ulje bundeve se sve više koristi u kulinarstvu. Bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skup vitamina B, a od minerala sadrži kalijum, gvožđe, cink i bakar.

SAOPŠTENJE: Stabla u ulici Džamijska se neće uklanjati
Povodom netačnih navoda koji su se pojavili u javnosti, a odnose se na navodnu sječu stabala u ...

Više od 1000 učenika osnovnih i srednjih škola proći će obuku iz ...
Općina Novo Sarajevo putem Službe za civilnu zaštitu u saradnji sa Vatrogasnim ...
.jpeg)
Rušenje devastiranog objekta u ulici Posavska do br. 68A
Nakon provedenog inspekcijskog postupka počelo je rušenje devastiranog stambenog objekta u ...
RADNO VRIJEME
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Press
