26. oktobar – Međunarodni dan bundeva
Tikva, dulek, ludaja ili već pomenuti naziv bundeva, kako god da je nazovemo, nalazi veliku primjenu u svakodnevnoj ishrani, a naročito u jesenjem periodu, kada daje svoje plodove. Bundeva je jednogodišnja biljka, porijeklom je iz Amerike, a danas je široko rasprostranjena po cijelom svijetu. Pulpa je posebno slatkog ukusa, što je naručito izraženo pri pečenju. Zbog toga je veoma rasprostranjen u kulinarstvu. Bundeva je uključena u slana i slatka jela. Osim pulpe jestive su i sjemenke. Ulje bundeve se sve više koristi u kulinarstvu. Bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skup vitamina B, a od minerala sadrži kalijum, gvožđe, cink i bakar.
Tikva, dulek, ludaja ili već pomenuti naziv bundeva, kako god da je nazovemo, nalazi veliku primjenu u svakodnevnoj ishrani, a naročito u jesenjem periodu, kada daje svoje plodove. Bundeva je jednogodišnja biljka, porijeklom je iz Amerike, a danas je široko rasprostranjena po cijelom svijetu. Pulpa je posebno slatkog ukusa, što je naručito izraženo pri pečenju. Zbog toga je veoma rasprostranjen u kulinarstvu. Bundeva je uključena u slana i slatka jela. Osim pulpe jestive su i sjemenke. Ulje bundeve se sve više koristi u kulinarstvu. Bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skup vitamina B, a od minerala sadrži kalijum, gvožđe, cink i bakar.
Otvorena Dječija čarolija na Vilsonovom šetalištu
Večeras je otvorena „Dječija čarolija“ – veliko i lijepo klizalište sa ...
63 mladih ostvarilo pravo na refundiranje plaćenog poreza na ...
Vodeći se ciljem da bude partnerska i poželjna općina za mlade, Općina Novo Sarajevo je u ...
Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo zakazana ...
Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo biće održana danas, 05.12.2024. godine ...