Tradicionalni Festival šaha u okviru obilježavanja Dana Općine

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, u okviru obilježavanja Dana Općine Novo Sarajevo, 5. i 6. maja ove godine, održan je šesti po redu novosarajevski šahovski festival. Organizator šahovskog festivala je Omladinski šahovsku klub Junior, a pokrovitelj Općina Novo Sarajevo.

Na festivalu koji se sastojao od dva turnira, odnosno, pojedinačnog kadetskog za mlade šahiste i ekipnog (porodičnog) – Family chess učestvovali su takmičari – šahisti i šahistkinje iz cijele BiH. U dva dana Festivala učestvovalo je 65 takmičara i odigrano je oko 400 šahovskih partija.

Prvog festivalskog dana, 5. maja ove godine, održan je kadetski turnir na kojem je učestvovalo pedesetak mladih šahista, članova šahovskih klubova i šahovskih sekcija iz Bijeljine, Čitluka, Tuzle i Sarajeva. Turnir je protekao u šahovskom natjecanju i druženju mladih šahista. Odigrana su dva turnira, kadeti i kadetkinje, po sedam kola, u grupama od 8 do 14 godina.

Sveukupni pobjednici turnira su: Tarik Odžak i Hana Bešlija.

U kategoriji kadeta do 8 godina najbolji su Adi Karić i Andrej Katić. Prvo mjesto u grupi do 10 godina pripalo je Tariku Odžaku, na drugom mjestu je Goran Mijić, a treće mjesto osvojio je Borna Pehar. U kategoriji šahista do 12 godina najbolji je bio Mirko Šajin, na drugom mjestu  je Harun Kulić, dok je treće mjesto osvojio Nasir Radača.  Najbolji šahista do 14 godina je Marko Nikolić, na drugom mjestu Tarik Gazija i na trećem mjestu Anes Bahtanović.

U kategoriji kadetkinja do 10 godina najbolje su Lamija Demirović i Teona Dukić. Nađa  Hadžiabdić osvojila je prvo mjesto u kategoriji do 12 godina, drugo mjesto pripalo je Sari Vuković i treće mjesto Mariji Pinjuh. Najbolje takmičarke do 14  godina bile su Hana Bešlija i Ehlimana Babajić.

Medalje i diplome najboljim mladim šahistima u svim grupama uručila je  predsjedavajuća Općinskog vijeća Novo Sarajevo, Ana Baltić koja je i otvorila Festival šaha.  Predsjednica OŠK „Junior“, Azra Mahmutagić je, ovom prilikom, uručila kao poklon šahovske knjige klubovima iz Bijeljine i Čitluka.

Drugog dana Festivala šaha,  6. maja ove godine, održan je ekipni porodični šahovski turnir – Family chess, na kojem je svoje šahovsko umijeće u pet kola odmjerilo 10 ekipa iz Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i Čitluka. Poredak ekipa – porodica je sljedeći: 1. Nikolić i Odžak, 3. Barišić i Radača, 5. Kulić, 6. Adrović, 7. Čebirić, 8. Dunđerović, 9. Katić i 10. Žagić.

Prve tri plasirana u svakoj grupi nagrađeni su medaljama, peharima i diplomama. Sudije turnira bili su Mirza Miralem, Muharem Višnjić i Ago Mahmutagić.

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, 6. maja ove godine, otvorena je  prva samostalna izložba slikarice Sabine  Hasković.

Izložbu je moguće pogledati do 16. maja ove godine.