U četvrtak, 16. jula u 11:00 sati u Dječijoj kući konferencija za medije u povodu dodjele jednokratnih pomoći za korisnike dječijeg dodatka u okviru Programa mjera za prevazilaženje pandemije

U četvrtak, 16. jula ove godine u 11:00 sati u Dječijoj kući na Grbavici održat će se konferencija za medije u povodu dodjele jednokratnih pomoći za 1.182 korisnika dječijeg dodatka sa područja Općine Novo Sarajevo, a u okviru Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće.

Radi se o jednoj od 14 mjera pomoći za prevazilaženje posljedica pandemije, a koja se provodi putem službenih evidencija. Jednokratna pomoć u iznosu od 100 KM i 150 KM bit će dodijeljena korisnicima dječijeg dodatka koji se nalaze na evidenciji Službe za socijalna pitanja, zdravstvo, izbjeglice i raseljena lica Općine, a u zavisnosti od kategorizacije.

Tom prilikom, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sumirat će do sada realizovane mjere u okviru navedenog programa, te najaviti naredne aktivnosti u okviru realizacije mjera koje se provode putem javnih poziva.

Da podsjetimo, Općina Novo Sarajevo je u okviru Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće, raspisala sedam (7) javnih poziva namijenjenih građanima i privrednicima sa područja Općine Novo Sarajevo. Tri (3) programa pomoći se realizuju putem službenih evidencija a namijenjenih najugroženijim kategorijama društva (penzionerima koji primaju minimalnu penziju, korisnicima dječijeg dodatka, te licima kojima je u vrijeme trajanja stanja nesreće sporazumno prestao radni odnos, a nalaze se na evidenciji Biroa za zapošljavanje Novo Sarajevo), dok se četiri (4) mjere realizuju direktnim vidom pomoći.