U Dječijoj kući ozvaničeno pokretanje Accelerator Laba Bosna i Hercegovina

Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) je, 10. oktobra ove godine u Dječijoj kući “Novo Sarajevo”, ozvaničio pokretanje Accelerator Lab-a, inicijative usmjerene ka pronalaženju rješenja za ubrzani razvoj u 21. stoljeću. U pitanju je globalna inicijativa UNDP-a, a od 60 novouspostavljenih “laboratorija razvoja” samo su dvije u Evropi. Njihov zadatak je da koriste snagu lokalnih inovacija, kolektivne inteligencije i društvenog eksperimentiranja u rješavanju kompleksnih razvojnih izazova današnjice.

UNDP je promociju kojoj je prisustvovao i općinski načelnik Nedžad Koldžo obilježio različitim aktivnostima, od kojih se ističe praktična radionica “Moj kvart budućnosti”, na kojoj je sedam različitih dobnih skupina, od predškolske do treće životne dobi, kreiralo Lego makete razmišljajući o budućnosti svoje okoline. Za sve učesnike radionice Lab je obećao u znak zahvalnosti zasaditi po jedno drvo u “Šumu ideja“ koja će se nalaziti u parku Betanija.

U narednom periodu Accelerator Lab će proći ciklus učenja, identifikujući izazove, istražujući i testirajući različite mogućnosti kako kako bi došli do više potencijalnih rješenja određene probleme u društvu.

Rad mreže Accelerator Lab-ova podržavaju Razvojni fond Katara (Qatar Fund for Development) i Organizacija za saradnju SR Njemačke (German Cooperation), dok su partneri Agencija za razvojnu saradnju Italije (Italian Agency for Development Cooperation) i britanska Fondacija za inovacije Nesta.