U okviru programa „Mladi i književnost“ predstavljen Emir Durmišević, autor knjige „Kraljevi i kraljice Bosne”

U organizaciji Udruženja „Međunarodni festival književnosti“ u okviru projekta „Mladi i književnost“ predstavljen je Emir Durmišević, autor knjige „Kraljevi i kraljice Bosne“.

Emir Durmišević jedan je od najznačajnijih domaćih vizuelnih umjetnika mlađe generacije, koji je u knjizi „Kraljevi i kraljice Bosne“ objedinio većinu svojih talenata, te vrhunskim ilustracijama pridružio i autorski tekst posvećen srednjovjekovnoj Bosni, nedovoljno istraženom periodu, predmetu čestih krivih interpretacija. Knjiga je namijenjena svim generacijama, a najkorisnija bi bila djeci koja uz vizuelno atraktivan sadržaj mogu dobiti adekvatnu edukaciju. Sa autorom je razgovarala Kristina Ljevak.

Književnoj tribini prisustvovali su učenici Željezničkog školskog centra, Treće gimnazije i Elektrotehničke škole za energetiku.

Emir Durmišević rođen je 2. aprila 1985. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Profesionalno se bavi ilustracijom, koncept-artom, karakter dizajnom i animacijom. Radove je izlagao širom svijeta. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada za svoj profesionalni rad, od kojih je posebno značajna međunarodna nagrada „Zlatno pero”, koju dodjeljuje Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Srbije. Učestvovao je kao ilustrator na mnogim projektima: Druga strana medalje, Najljepše bosanske bajke, Kamena priča, Bosansko kraljevsto, Stećkopedija…

Projekat „Mladi i književnost“ realizira se uz podršku Općine Novo Sarajevo.