U okviru Programa sufinansiranja zapošljavanja „Posao za sve“ potpisani ugovori sa 34 poslodavca s područja Općine

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u petak, 21. avgusta ove godine načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo potpisao je ugovore sa 34 poslodavca s područja Općine koji su ispunili uslove iz Javnog poziva za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja „Posao za sve“.

Radi se o jednoj od 14 mjera koje se realiziraju putem javnih poziva u okviru Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće Općine Novo Sarajevo.

U svom obraćanju Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je kako će se kroz ovaj Program zaposliti novih 38 nezaposlenih osoba sa područja Općine Novo Sarajevo i to na način da će Općina poslodavcima koji budu obuhvaćeni ovim programom, mjesečno 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 700 KM,  po novouposlenoj osobi, za cijelu ili dio isplate bruto plaće, doprinosa i naknada.

– Sve i da nas nije zadesila ova nepredviđena situacija sa pandemijom korona virusa, mi bi svakako planirali realizaciju ovog projekta kroz Program sufinansiranja zapošljavanja „Posao za sve“,  a sve sa ciljem obezbjeđenja potrebne kvalifikacione strukture radne snage, kao i smanjenja  nezaposlenosti na području Općine Novo Sarajevo, istakao je načelnik Koldžo, te dodao da je za ove namjene izdvojeno oko 106.000 KM.

Pravo učešća imale su sve nezaposlene osobe bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen stručne spreme, prijavljene na BIRO  Novo Sarajevo.

U prethodnom periodu realizirano je ukupno devet mjera putem javnih poziva, službenih evidencija i direktnim vidom pomoći i to: dodjela jednokratnih pomoći penzionerima s područja Općine koji primaju minimalnu penziju, dodjela sredstava JP „ONSA“ za subvenciju troškova u cilju prevazilaženja posljedica pandemije, dodjela jednokratne pomoći korisnicima dječijeg dodatka, pomoć javnim kuhinjama „Merhamet“ i Narodna kuhinja „Stari Grad“, subvencija troškova obrade kredita i kamatne stope privatnim preduzećima i poduzetnicima, podjela plastenike za 74 korisnika sa područja Općine, finansijska podrška humanitarnoj organizaciji Pomozi.ba, podjela jednokratne novčane pomoći za 105 nezaposlenih demobilisanih boraca sa područja Općine, te finansijska podrška javnim ustanovama iz oblasti kulture.

 

 

 

 

 

Share Follow View