U okviru projekta “Jačanje partnerstva – Mladi u akciji za zaštitu okoliša i prirodnih vrijednosti” obilježen Međunarodni dan zaštite životinja

Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) Sarajevo u okviru realizacije projekta “Jačanje partnerstva – Mladi u akciji za zaštitu okoliša i prirodnih vrijednosti” 04. oktobra ove godine  edukativnim predavanjem na temu „Ptice i životinjski diverzitet parkova u Gradu Sarajevu“ obilježio je Međunarodni dan zaštite životinja.

Učenici novosarajevskih osnovnih i srednjih škola „Velešićki heroji“, „Malta“, „Pofalići“, Srednje škole za okoliš i drvni dizajn i Elektrotehničke škole za energetiku imali su priliku posmatrati ptice u Vilsonovom šetalištu i naučiti o raznolikosti ptica na području Općine Novo Sarajevo i njihovom načinu života.

Cilj obilježavanja ovog ekološkog datuma je poboljšati svijest školske populacije i građana na području  Općine Novo Sarajevo, a i šire, o značaju diverziteta životinjskih vrsta, naročito ptica za okoliš i prirodu koja nas okružuje.

Međunarodni dan zaštite životinja se obilježava  svake godine 4. oktobra. Ovaj dan je prvi put obilježen 4. oktobra 1931. godine na konvenciji ekologa u Firenci, Italija kako bi se upozorilo na ugroženost životinjskih vrsta, a tokom godina je prerastao u događaj posvećen brizi za sve životinje. Udruženja koja se bave zaštitom prirode globalno obilježavaju taj dan kako bi povećale svijest o problemima životinja, te potaknule ljude na razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama.
Prema podacima svjetskih organizacija, svaki dan izumre od 50 do 150 životinjskih vrsta, za što je krivac ponajprije čovjek.

Na ovu temu edukator u oblasti zaštite prirode i očuvanja biodiverziteta magistar Admir Aladžuz, održao je predavanje za sve učesnike.

Projekat pod nazivom “Jačanje partnerstva – Mladi u akciji za zaštitu okoliša i prirodnih vrijednosti” podržan je od strane Općine Novo Sarajevo, a na osnovu Odluke o odabiru projekata udruženja po Javnom pozivu organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama.

Share Follow