Učenici novosarajevskih osnovnih škola obišli ratni „Tunel D-B“

U okviru obilježavanja Dana Općine Novo Sarajevo, 9. maja ove godine, oko 90 učenika i njihovih nastavnika, članova historijskih sekcija novosarajevskih osnovnih škola posjetili su Spomenički kompleks „Tunel D-B“, s obzirom na njegov značaj i presudnu ulogu u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Fond memorijala obezbijedio je besplatnu posjetu Spomeničkom kompleksu „Tunela D-B“ koja je podrazumijevala stručno kustosiranje, gledanje dokumentarnog filma, razgledanje i upoznavanje sa stalnom muzejskom postavkom, tematskim izložbama u galerijskom prostoru, te prolaskom kroz autentični dio tunela. Ovaj obilazak upotpunjen je održavanjem sata historije i predavanjem o opasnosti od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) od strane certificiranih uposlenika Fonda memorijala.

Općina Novo Sarajevo obezbijedila je prijevoz učenika.

Sarajevski ratni „Tunel D-B” prokopan je tokom opsade Sarajeva 1993. godine i povezao je  teritorije koje je kontrolisala Armija RBiH, Dobrinju i Butmir, a bio je jedina veza opkoljenog Sarajeva sa ostatkom svijeta. Zahvaljujući tunelu ponovo su uspostavljene telefonske veze, dotok nafte, snabdijevanje opkoljenog grada hranom i električnom energijom, a za dvije godine kroz tunel zabilježeno je 2 miliona prolazaka.