Pripadnici VD “Novo Sarajevo-1934” angažovani na uklanjanju obrušenih stabala na području Općine Novo Sarajevo

Jaki udari vjetra prelomili su stabla i granje na više lokacija na području Općine Novo Sarajevo. Služba za civilnu zaštitu Općine angažovala je pripadnike Vatrogasnog društva “Novo Sarajevo-1934” na uklanjanju polomljenih stabala ispred OŠ “Grbavica II” i parku ispred Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, čime su se spriječile mogućnosti za nastanak veće štete i opasnosti po život građana.

Nadležne ekipe KJKP “Park” intervenisale su u ulici Kemala Kapetanovića gdje se veliko stablo breze obrušilo na zelenu površinu i saobraćajnicu.

Iz KJKP „Park” upozoravaju da uslijed ovakve jačine vjetra, kako meteorolozi navode iznad 70 km/sat, opasnost može predstavljati svako veliko stablo više od četiri do pet metara. Apeluju na građane da dok su meteorološki alarmi na snazi budu oprezni, ne kreću se i ne zadržavaju ispod i u blizini krošnji velikih i visokih stabala, kao da ni automobile ne parkiraju na takva mjesta.

Bitno je da ne ostavljaju automobile u blizini velikih stabala, da se s oprezom kreću pored drvoreda i posebno visokog drveća, da prilaze zelenim površinama na kojima su visoka stabla, drvoredima i stambenim zgradama, ne blokiraju parkiranim automobilima kako bi i intervencije pomoću mehanizacije jednostavnije i lakše bile obavljene.

 

Share Follow View