Upozorenje Kantonalne uprave civilne zaštite

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite upozoravaju sva pravna i fizička lica da odmah i u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama poduzmu neophodne preventivne mjere zaštite i spašavanja od jakog vjetra s obzirom da se u periodu od 01. 02. od 15,00 sati do 03.02. do 12,00 sati, prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, na području Kantona Sarajevo očekuje jaki vjetar južnog smjera sa olujnim udarima, čija će brzina biti od 65 do 75 km/h.

Posebno apeluju na pravna lica, koja izvode radove na građevinskim objektima, da ne ostavljaju predmete koji bi usljed jakog vjetra mogli pasti sa krovova i drugih mjesta na objektima, kao i građevinskih skela i tako ugroziti sigurnost prolaznika.

Također, upućuju apel građanima da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli ugroziti nečiju sigurnost, kao i da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala.

„Općinske službe civilne zaštite trebaju staviti svoje snage zaštite i spašavanja u pripravnost, kako bi bile spremne reagovati na najavljene jake udare vjetra, u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama i po planovima zaštite i spašavanja“, navode iz Kantonalne uprave civilne zaštite.