Upriličena virtualna prezentacija memorijalne postavke “Značajni datumi Općine Novo Sarajevo, 5. april i 16. maj 1992. godine“

U Memorijalnom centru Novo Sarajevo 20. maja ove godine upriličena je implementacija memorijalne postavke na temu “Značajni datumi Općine Novo Sarajevo, 5. april i 16. maj 1992. godine u pripremi Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Radi se o projektu iz istraživačko – muzeološke domene kojeg je podržala Općina Novo Sarajevo u okviru obilježavanja značajnih datuma Općine, a virtualna prezentacija o odbrani Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a BiH i slavnoj Pofalićkoj bitki, upriličena je u povodu obilježavanja 16. maja – Dana Općine Novo Sarajevo.

Prezentaciji su prisustvovali, pored direktorice i predstavnika Historijskog muzeja BiH i Općinski načelnik dr. Hasan Tanović sa saradnicima, te predstavnici Koordinacije boračkih udruženja Općine Novo Sarajevo.

U svom obraćanju direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović uputila je Općinskom načelniku, prisutnim predstavnicima boračkih udruženja i svim građanima čestitke povodom Dana Općine Novo Sarajevo, te izrazila svoje zadovoljstvo što je Općina i u ovoj krizi izazvanoj pandmijom korona virusa, a kojom su institucije kulture najviše pogođene, prepoznala važnost i pružila podršku muzeju. Direktorica Hašimbegović, također je navela da su ovakvi i slični projekti važni kako za Historijski muzej čiji se uposlenici, kustosi i historičari, bave istraživačko – muzeološkim aktivnostima, tako i za Općinu Novo Sarajevo i Sarajevo budući da se radi o iznošenju činjenica o ključnim dešavanjima i bitkama za odbranu grada i države tokom agresije 1992. godine.

Ovaj projekat se realizovao u dvije faze, prva faza je predstavljala istraživački dio historičara, kustosa, prikupljanje građe, mapiranja, digitalizacije građe i slično, dok je druga faza predstavlja produkciju izložbe.

Share Follow View