Vlada KS donijela odluku o ukidanju epizode “Upozorenje” u zonama A, B, C i D na području Kantona Sarajevo, ukinuta i epizoda “Pripravnost”

S obzirom da je zabilježen značajan pad koncentracija svih praćenih polutanata u zraku, Vlada Kantona Sarajevo je donijela odluku o ukidanju epizode “Upozorenje”  u zonama A, B, C i D na području Kantona Sarajevo.

Ova odluka donesena je na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Ovom resornom ministarstvu je prethodno njegovo Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, sugerisalo ukidanje epizode “Upozorenje” u zonama A, B, C i D na području Kantona Sarajevo, kao i ukidanje epizode “Pripravnost”.

Podsjećamo da je Vlada KS, na osnovu pomenutog Plana na vanrednoj sjednici održanoj 27. novembra ove godine proglasila epizodu “Upozorenje” povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Prema izvještaju Stručnog tijela, danas je zabilježen značajan pad koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku, ispod propisanih dnevnih graničnih vrijednosti.

Osim toga, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana se očekuje pretežno nestabilno vrijeme sa slabim vjetrom promjenjivog smjera, uz povremenu pojavu temperaturne inverzije u utorak i srijedu, a što ne bi trebalo dovesti do dugotrajne akumulacije zagađujućih materija u zraku.

Navedene vremenske prilike će se zadržati do četvrtka 03.12. 2020. godine, kad se očekuju padavine i pojačavanje vjetra južnog smjera, navodi se u saopštenju Vlade Kantona Sarajevo objavljenog na linku:

https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/obavjestenje-o-epizodi-zagadenja/vlada-ks-donijela-odluku-o-ukidanju-epizode

Share Follow