Zasađene sadnice javora u ulici Zmaja od Bosne

Sadnju nove 23 sadnice izvršio KJKP „PARK“


U ulici Zmaja od Bosne, 2. novembra ove godine, zasađene su 23 sadnice javora na mjestima posječenih – oboljelih stabala u drvoredu. Sadnju su izvršili uposlenici KJKP „PARK. Prethodno je na ovom lokalitetu izvršena sanacija pješačke staze i trotoara.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo je podsjetio da je, nakon što je završen građevinski dio radova na sanaciji pješačke staze i trotoara u ulici Zmaja od Bosne, 15. augusta ove godine, bila planirana sadnja novih sadnice kestena. Ustanovljeno da su KJKP „PARK“-u isporučene oboljele sadnice koje će biti vraćene dobavljaču, te se na prijedlog ovog preduzeća odustalo od sadnje.

Kantonalno ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture finansiralo je nabavku i sadnju 12, a Općina Novo Sarajevo izdvojila je sredstva za 11 sadnica.

Tokom sanacije staze i trotoara posječeno je osam gorostasnih i četiri manja stabla koja su predstavljala opasnost za stanovništvo i saobraćaj.

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo finansiralo je sječu oboljelih stabala sa 15.000 KM, a Općina Novo Sarajevo je za ručno vađenje panjeva izdvojila 14.000 KM.

Sanacija pješačkih staza i trotoara izvršena je u okviru ugovora sa izvođačem radova KJKP „RAD“ kojim je obuhvaćeno 58 lokaliteta na području 14 novosarajevskih mjesnih zajednica. Iz općinskog budžeta za ove namjene planirano je ukupno oko 400.000 KM.