djmedia:2728

Završena “Ledena čarolija Općine Novo Sarajevo”

Posljednji dan Ledene čarolije na Vilsonovom šetalištu uručene diplome za više od 350 polaznika besplatne škole klizanja

 

djmedia:2728

Nakon mjesec dana klizanja, zabave i kreativnih druženja u srijedu, 25. januara završava se „Ledena čarolija Općine Novo Sarajevo“ na Vilsonovom šetalištu.

Tokom proteklih 32 dana, od 24. decembra „Ledena čarolija ” bila je otvorena svaki dan, pružajući priliku posjetiocima da potpuno besplatno koriste klizaljke i uživaju u radostima ovog sporta uz bogat muzički program poznatih sarajevskih DJ-eva, a prosječna posjećenost klizališta je bila oko 500 osoba dnevno.

Zahvaljujući prijateljima projekta kroz besplatnu obuku  Royal Kinder Jelly škole klizanja prošlo je više od 350 djece, a na zatvaranju Ledene čarolije, polaznicima škole klizanja diplome je uručio načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo. U svom obraćanju, općinski načelnik istakao je kako je ovo prvi put da Općina Novo Sarajevo organizuje jednu ovakvu manifestaciju na Vilsonovom šetalištu a sve sa ciljem da se svoj djeci Sarajeva omogući što više besplatnih sadržaja tokom zimskog raspusta, a sve to u prelijepom ambijentu Vilsonovog šetališta.

– Ove zime svim posjetiteljima, a naručito našim najmađim sugrađanima, obezbijedili smo više od 17. 000 sati besplatnog klizanja i iznajmljivanja klizaljki, kao i mnoge druge kulturno-edukativne sadržaje, te time učinili da najpopularnije šetalište u gradu dobije drugu dimenziju, odnosno oživi i tokom zimskih dana. Besplatnu školu klizanja prošlo je 350 djece, a klizalište na Vilsonovom šetalištu je bilo najposjećenije u gradu. Pored klizanja, djeci smo tokom zimskog raspusta obezbijedili i besplatnu školu alpskog i nordijskog skijanja na Igmanu, ali i kulturno – edukativne radionice u okviru Vanškolskih aktivnosti koje su se održavale u Međunarodnom centru za djecu i omldinu, istakao je načelnik Koldžo, te dodao da će se  “Ledena čarolija”  na Vilsonovom šetalištu organizirati i naredne godine, odnosnoda će postati tradicionalna manifestacija Općine Novo Sarajevo.

 

U kućicama postavljenim uz klizalište kroz mjesec dana provedene su brojne kulturne, edukativne i humanitarne aktivnosti. U okviru „Ledene čarolije“ Muzej Sarajeva i Historijski muzej predstavili su se kroz izložbu “Sarajevo 1878-1918” kao i edukativne radionice, potaknuta je razmjena pročitanih knjiga, nastupio je omladinski hor „Chorus Cadenza“, izloženi su likovni radovi i rukotvorine udruženja „Paleta Ćulhan“, Međunarodni centar za djecu i omladinu organizovao je ekološku radionicu, pruženi su pomoć i savjeti 5 pedijatara , prikupljena pomoć i uručeni dječiji novogodišnji paketići u okviru inicijative „Pomozi“, te je prikupljeno 200 kg plastičnih čepova, a novčana sredstva od njihove reciklaže usmjerit će se u fond za kupovinu kolica za osobe sa invaliditetom.