Završeni radovi s ciljem povećanja energijske efikasnosti u OŠ „Kovačići“

Općinski načelnik Nedžad Koldžo i ministrica obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Zineta Bogunić, 10. januara ove godine, obišli su Osnovnu školu „Kovačići“ u kojoj su završeni radovi  s ciljem povećanja energijske efikasnosti, a u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“.

Ovim projektom obuhvaćene su i dvije srednje škole sa područja Općine Novo Sarajevo, Elektrotehnička  škola za energetiku, te Željeznički školski centar.

Tokom izvođenja radova izvršena je ugradnja termoizolacije na stropovima i vanjskim zidovima, zamijenjena fasadna stolarija, te urađena rekonstrukcija sistema grijanja u OŠ „Kovačići“.

Ovom prilikom, općinski načelnik Nedžad Koldžo rekao je da su Općina Novo Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo i Vlada Švedske  za realizaciju ovog projekta ukupno izdvojili 1.300.000 KM. Općina Novo Sarajevo učestvovala je sa 300.000 KM. UNDP  je zadužen za realizaciju  građevinskih i mašinskih radova.

Projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ je, prethodnih godina, realiziran u tri osnovne škole sa područja Općine Novo Sarajevo: „Hrasno“, „Čengić Vila I“ i  „Malta“, podsjetio je općinski načelnik.

S ciljem povećanja energetske efikasnosti, u ovoj godini, planirano je izvođenje radova u OŠ „Grbavica II“.

Projektom „Energijska efikasnost u javnim objektima KS” koji bi se trebao finansirati iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj, za utopljavanje, predviđen je još jedan školski objekat sa područja Općine Novo Sarajevo. Radi se o OŠ „Grbavica I“ najavila je ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS Zineta Bogunić.

Direktorica OŠ „Kovačići“  Nađa Pejak zahvalila se svima koji su omogućili i učestvovali u realizaciju ovog projekta.

“U školi je toplije, a ušteda energije je značajnija”, naglasila je direktorica Pejak. Za provođenje mjera energetske efikasnosti za ovu školu ugovoren je iznos oko 560.000 KM.

Na objektima Elektrotehnička škola za energetiku i Željeznički školski centar do sada implementirano oko 80 % planiranih mjera. Potpuna realizacija se očekuje u rano proljeće 2020. godine, nakon što se steknu povoljniji vremenski uslovi.

Projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) pod pokroviteljstvom Vlade Švedske, sa ciljem kreiranja povoljnog okruženja za investicije u energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini.