example

Prezentiran projekat izgradnje Muzeja savremene umjetnosti “Ars Aevi”

U Domu oružanih snaga BiH, u prisustvu bosanskohercegovačkih i italijanskih vlasti, održan je događaj kojim je obilježeno pokretanje realizacije projekta Muzeja savremene umjernosti “Ars Aevi”

Ars Aevi (djelimično, anagram riječi “Sarajevo”, na latinskom “umjetnost epohe”), jedinstveni je projekat osnivanja muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu, razvijen kao izraz kolektivne volje i etičke saradnje eminentnih međunarodnih umjetnika, kustosā i muzejā savremene umjetnosti. Kolekcija ARS AEVI, nastala je tokom rata, 1992. godine. Grupa entuzijasta, predvođenih Enverom Hadžiomerspahićem, pozvala je umjetnike iz cijelog svijeta da doniraju neke od svojih radova kao simbol podrške Sarajevu tokom opsade.

Kolekcija danas obuhvaća oko 150 umjetničkih djela koje su donirali neki od najuglednijih domaćih i međunarodnih savremenih umjetnika, među kojima, Michelangelo Pistoletto, Joseph Kosuth, Joseph Beuys, Bizhan Bassiri, Maja Bajević, Jusuf Hadžifejzović i Jannis Kounellis.

Idejni projekt novog muzeja, Gradu Sarajevu, poklonio je italijanski arhitekt, Renzo Piano, koji je također, u saradnji sa drugim partnerima iz Italije, prikupio i donirao sredstva za izgradnju pješačkog mosta preko rijeke Miljacke, u neposrednoj blizini lokacije budućeg Muzeja Ars Aevi.

Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS) je dugogodišnji partner Projekta ARS AEVI i ponudila je finansijsku podršku za završni i izvedbeni projekat muzeja, zasnovan na idejnom projektu Renza Piana, u uskom partnerstvu s domaćim vlastima i Renzo Piano Building Workshop-om. U novembru 2021. godine, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, potpisali su okvirni sporazum o implementaciji Projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti “Ars Aevi”, a Općina Novo Sarajevo je u rekordnom roku izdala građevinsku dozvolu za Kvadrant C – Marijin Dvor, lokaciju buduće izgradnje muzeja.

Od tada, Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS) radi bez prestanka na dostavljanju završnog i izvedbenog projekta muzeja. Posljednjih dana, AICS je okončao proceduru javnog natječaja i odabrani studio, u nastupajućim danima, moći će započeti svoj rad.

Istovremeno, poduzeti su koraci s relevantnim međunarodnim organizacijama, poput Ureda UNESCO-a u BiH, na osnivanju jednog multi-donatorskog fonda koji će prikupljati doprinose, javne i privatne, što će izgradnju Muzeja „Ars Aevi” učiniti mogućom.

Događaj, koga je moderirala direktorica Muzeja ARS AEVI, Senka Ibrišimbegović, uz prigodne uvodne riječi, otvorili su ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, Marco Di Ruzza, gradonačelnica Grada Sarajeva, Benjamina Karić, premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto i načelnik Općine Novo Sarajevo, Hasan Tanović. Prisutnima su se obratili i Siniša Šešum, šef Ureda Unesco-a u BiH i Aurelie Valtat, šefica Sekcije za europsku integraciju, politička i ekonomska pitanja pri Delegaciji UE u BiH. Direktorica Regionalnog ureda AICS-a u Tirani, Stefania Vizzaccaro, i predstavnica Renzo Piano Building Workshop-a, Emanuela Baglietto, pridružile su se online, dok su osnivač Projekta ARS AEVI, Enver Hadžiomerspahić i predstavnici arhitektonskog studija NON-STOP pružili veći uvid u projekat.

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, Marco Di Ruzza, naglasio je da “Italija vjeruje u ovaj projekat od njegovog samog početka i s ponosom predstavlja Gradu Sarajevu

rezultate tog izuzetnog partnerstva dviju zemalja. ARS AEVI se zalaže za univerzalne vrijednosti mira i humanosti. Živući je podsjetnik na moć umjetnosti kao mosta između narodā i kulturā. Želio bih se zahvaliti svim partnerima inicijative – AICS-u, Kantonu Sarajevo, Gradu Sarajevo, Općini Novo Sarajevo, JU Gradski muzeji Sarajevo, Renzo Piano Building Workshop-u i UNESCO-u – na njihovom opredjeljenju i njihovom izuzetnom doprinosu za ovaj projekat i jer su učinili ovaj događaj mogućim.”

Stefania Vizzaccaro, Predstavnica Italijanske Agencije za razvojnu saradnju na Zapadnom Balkanu je izjavila: “Kultura je prioritetni sektor djelovanja AICS-a u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu. Postoje dvije osnovne oblasti djelovanja: očuvanje kulturnog naslijeđa i jačanje savremene kreativne industrije. Radi se o regionalnoj strategiji i italijanska državna organizacija koju predstavljam podstiče promociju kulturnih projekata od velikog društvenog značaja, poput ovog, koji će doprinijeti održivom razvoju i ubrzanju procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović izjavio je da je Općina Novo Sarajevo odmah podržala realizaciju ovog značajnog projekta, te je u rekordnom roku izvršila svoje obaveze i izdala urbanističku saglasnost Kantonu Sarajevo za radove na izgradnji objekta Muzeja. Želim zahvaliti prijateljima iz Italijanske razvojne agencije koji ulažu velike napore na dostavljanju završnog i izvedbenog projekta muzeja, što je polazna osnova za sve naredne aktivnosti. Mogu biti toliko optimističan da kažem da će se zajedničkim snagama Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva uložiti svi napori da izgradnja ovog značajnog kulturno – historijskog objekta krene što prije, a sve dalje aktivnosti koje budu do Općine Novo Sarajevo bit će prioritetne za rješavanje, istakao je načelnik Tanović.


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Prikazan film o radu i projektima Općine Novo Sarajevo

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo prikazan je film o Općini Novo Sarajevo. ...

Održan 18. Porodični dan Općine Novo Sarajevo

Brojni mališani učestvovali su u različitim kulturnim, edukativnim i zabavnim radionicama ...

Mali ambasadori Novog Sarajeva

Učenici trećih razreda osnovnih škola sa područja općine Novo Sarajevo učestvovat će u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo