example

ReLOaD2


Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) nastavak je inicijativa podržanih od strane Evropske unije – Projekat jačanja lokalne demokratije (LOD, 2009-2016) i naknadno proširenog Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD, 2017-2020). Kao i prethodne projekte, ovaj projekat finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Projekat za cilj ima jačanje participativne demokratije i EU integracija na Zapadnom Balkanu, putem osnaživanja civilnog društva i podsticanja mladih na aktivno sudjelovanje u procesu donošenju odluka, te unapređenja poticajnog pravnog i finansijskog okruženja za civilno društvo. Pored navedenog, radit će se i na jačanju partnerstava između lokalnih vlasti i civilnog društva na području Zapadnog Balkana, širenjem uspješnog modela transparentnog projektnog finansiranja OCD (LOD metodologija) iz budžeta jedinica lokalne samouprave, usmjerenog ka većem građanskom učešću i učešću mladih u procesima donošenja odluka i unapređenju pružanja usluga u lokalnim zajednicama.

Uz navedeno, Općina Novo Sarajevo učestvuje u ReLOaD2 aktivnostima za mlade. Jedna od spomenutih aktivnosti je Dijalog za mlade – konsultativni mehanizam za uključivanje mladih u život zajednice, putem kojeg mladi ljudi imaju mogućnost da identifikuju potrebe, probleme i neiskorištene potencijale, te istovremeno ponude inicijative ili rješenja za unapređenje kvalitete vlastitog života i života lokalne zajednice. Ovakav način angažmana mladih direktno utiče na povećanje njihovog učešća u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou, osnažuje ih i osigurava da se u punom kapacitetu iskoristi njihov potencijal. Uz to podržati će se i određeni broj omladinskih projekata, te realizovati angažman UN volontera. Ovo je odlična prilika za mlade entuzijaste da se uključe u rad lokalne institucije, ali i pruže podršku u jačanju odnosa sa organizacijama civilnog društva, građanskim/omladinskim udruženjima, kao i ReLOaD2 projektu u realizaciji aktivnosti na nivou područja u kojem žive.

U Bosni i Hercegovini ReLOaD2 će djelovati u 13 partnerskih jedinica lokalne samouprave: Bihać, Prijedor, Gradiška, Općina Centar Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Opština Rudo, Općina Vitez, Grad Goražde, Grad Istočno Sarajevo, Grad Mostar, Općina Prozor Rama, Opština Gacko i Opština Ugljevik.

ReLOaD2: Projekat "Ne vožnji pod dejstvom alkohola i narkotika"

Poziv za učešće u obukama za mlade, juni 2024. godine


Rezultati glasanja OCD u procesu izbora predstavnika organizacija civilnog društva sa područja općine Novo Sarajevo za učešće u Evaluacionoj komisiji u okviru Javnog poziva za predaju projektnih prijedloga u sklopu ReLOaD2


Izvještaj o održanoj V mentorskoj sesiji - Novo Sarajevo


Izvještaj o održanoj IV mentorskoj sesiji - Novo Sarajevo


Izvještaj sa trećeg mentorskog sastanka organizovanog u sklopu Javnog poziva za dostavu prijedloga projekata organizacija civilnog društva koji je objavljen kroz ReLOaD2


Izvještaj sa drugog mentorskog sastanka u sklopu Javnog poziva za prijedloge projekata organizacija civilnog društva (ReLOaD2)


Izvještaj sa održanog prvog mentorskog sastanka


Poziv na drugi mentorski sastanak


Poziv organizacijama civilnog društva na javnu raspravu u sklopu projekta ReLOaD2


Općina Novo Sarajevo kroz projekat  "ReLOaD2"  unapređuje saradnju sa civilnim sektorom


Završena Akademija za buduće lidere i organiziran finalni kviz pod nazivom „Imaš znanje? Iskoristi ga“


Dijalog za mlade: Održan prvi sastanak sa mladima Novog Sarajeva

 

/

BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Nastavlja se sanacija i nadogradnja javne rasvjeta na području Novog ...

Na području općine Novo Sarajevo u toku je izvođenje radova na sanaciji, rekonstrukciji i ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo