example

Obilježena 27. godišnjica od reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca

Reintegracija sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca izvršena je 19. marta 1996. godine, a koja su pod okupacijom bila pune četiri godine.

Delegacija Općine koji su predvodili načelnik dr. Hasan Tanović i predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Pleše zajedno sa predstavnicima boračkih udruženja i građanima, položili su cvijeće i odali počast šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata na Šehidskom mezarju Kovači, Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, Spomen obilježju Gornji Kovačići, Spomen parku Vraca i Spomen obilježju Grbavica.

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović kazao je kako je veoma bitno njegovati kulturu sjećanja i da mu je izuzetno drago što vidi i najmlađe da obilježavaju ovakve datume.

„Bitno je da smo danas ovdje, da se sjećamo tih datuma. Svakako da je poruka svima nama da njegujemo kulturu sjećanja te da podsjećamo sve na ono što se dogodilo i na taj način spriječimo da se ponovi“, kazao je Tanović.

Edhem Koradžija, predsjednik organizacionog odbora četiri godine rata proveo je u naselju Grbavica. Za njega ovaj dan ima posebnu težinu i vrijednost.

„ Ništa mi nismo ovdje reintegrisali. Mi smo samo vratili ljude na svoje. Nismo mi ušli na tuđe nego su oni ušli na naše, okupirali i napravili od Grbavice jedan logor. Znamo svi šta se desilo i koliko je ljudi poginulo“, rekao je Koradžija.

Na obilježavanju 19. marta Dana reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca prisustvovala su i djeca iz Osnovne škole „Grbavica I“.

Akademija povodom obilježavanja 19. marta održat će se večeras u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici s početkom u 18 sati. Premijerno će biti prikazan i kratki dokumentarni film pod nazivom „Tamo je sve što je moje“ koju je pripremila press službe Općine Novo Sarajevo.https://www.youtube.com/watch?v=V-ZWaTO8nmc


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Adaptacija sportskog igrališta Centra „Vladimir Nazor“ i Škole ...

Nakon što je Općina Novo Sarajevo u okviru realizacije projekta „Uključite se svi da ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo