example

„Dolina Ćupova“ premijerno prikazana u Sportskoj dvorani Goran Čengić

U Sportskoj dvorani "Goran Čengić" na Grbavici okupile su se brojne poznate ličnosti na premijeri dokumentarnog filma "Dolina ćupova" redateljice Lejle Zvizdić.

Uz FK Željezničar stasavale su mnoge generacije. Željo je na samim počecima trenirao na brojnim igralištima, sve dok 1953. godine nije izgrađen stadion Grbavica koji popularno nosi naziv „Dolina ćupova“.

Plavi klub i Dolina ćupova prošli su brojne faze, od onih entuzijastičnih kada je Željo nizao samo uspjehe, pa do padova poput ratnog perioda kada je ovaj stadion gorio i bio prva borbena linija tokom agresije.

Pored vjernih navijača Želje, na premijeri filma prisustvovale su brojne zvanice, među kojima je bio i načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Danijela Šahat, Mehmed Baždarević, Arijana Saračević Helač, Vlado Podany, autor kultne pjesme "Grbavica" Mustafa Čizmić Čizma, Mladen Vojčić Tifa i mnogi drugi.

Ovaj historijsko-sportski dokumentarni film hronološki prolazi kroz stoljeće postojanja nogometnog kluba Željezničar, kao i njegove razvojne faze.

Također, autorica je otišla i korak dalje i istražila kakav je sportski, nogometni ambijent uopće postojao u vrijeme kada se Željo nastojao registrirati kao novi klub.

Od 1921. godine do danas, klub, terene i stadion su lično gradili, obnavljali i finansirali upravo Željini navijači i ta iskonska ljubav je ovom fudbalskom klubu uvijek bila najveća motivacija.

-Stadion infrastrukturom, kapacitetom, pa i estetikom sigurno ne može parirati evropskim stadionima, ali ga od svih razlikuje upravo njegova specifična historija, fanatična ljubav navijača, simbolika stadiona za koji se veže i početak i kraj rata, kao i činjenica da su upravo na ovom stadionu svoje karijere počeli velikani nogometa kao što su Ivica Osim, Mehmed Baždarević, Edin Džeko i mnogi drugi - istakla je autorica filma Lejla Zvizdić.

Produkciju filma potpisuju PLATFORMA uz koprodukciju BHRT i MYTV i podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Javne ustanove Fond Memorijala Kantona Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo i Općine Centar Sarajevo.


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Prikazan film o radu i projektima Općine Novo Sarajevo

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo prikazan je film o Općini Novo Sarajevo. ...

Održan 18. Porodični dan Općine Novo Sarajevo

Brojni mališani učestvovali su u različitim kulturnim, edukativnim i zabavnim radionicama ...

Mali ambasadori Novog Sarajeva

Učenici trećih razreda osnovnih škola sa područja općine Novo Sarajevo učestvovat će u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo