example

Obilježeno 30 godina od formiranja Prve slavne – viteške brigade Sarajevo

U Dječijoj kući na Grbavici održana je svečana akademija povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja Prve slavne – viteške brigade Sarajevo. Svečanoj akademiji prisustvovale su brojne zvanice, među kojima je načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, generali, komandanti i preživjeli borci ove brigade koji su evocirali uspomene na slavne dane odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995. godina i njen ratni put.

Prisutnima su se, između ostalih, obratili predsjednik Udruženja 1. Slavna viteška brigade Nusret Aganović, te načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović koji je istakao da izuzetno cijeni i poštuje što ovo udruženje godinama njeguje tradiciju i vrijednosti odbrambeno – oslobodilačke borbe, te što čuva uspomene na herojsku borbu branilaca Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. Načelnik Tanović poručio je da će Općina Novo Sarajevo, kao i do sada nastavit pružati punu podršku radu, aktivnostima i projektima ovog udruženja u cilju njegovanja kulture sjećanja na slave dane borbe.

U okviru obilježavanja jubilarnih 30 godina brigade, prethodnih dana položeno je cvijeće i odata počast na šehidskim mezarjima, grobljima i spomen – obilježjima u Sarajevu.

Delegacija Općine Novo Sarajevo koju je predvodio načelnik dr. Hasan Tanović i predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Pleše, zajedno sa vijećnicima, veteranima 1. Slavne – viteške brigade, porodicama šehida i poginulih boraca položili su cvijeće, te učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast šehidima i poginulim borcima na spomen – obilježjima u Pofalićima, Velešićima, Kobiljoj Glavi, Vogošći, Buča potoku, te Aleji veterana u Vlakovu. Počast je odata i na mezarju Stadion, te grobljima Lav, Sveti Josip i  Sveti Marko.

Kroz Prvu slavnu – vitešku brigadu Sarajevo prošlo je 7 hiljada boraca, a na jednom ratnom putu 624 pripadnika ugradila su živote u temelje slobodne Bosne i Hercegovine. Više od 2 hiljade boraca teže je ili lakše ranjeno, dok je 71 pripadnik odlikovan ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Adaptacija sportskog igrališta Centra „Vladimir Nazor“ i Škole ...

Nakon što je Općina Novo Sarajevo u okviru realizacije projekta „Uključite se svi da ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo