example

Svečano otvoren park za odmor i rekreaciju u Kampusu Univerziteta u Sarajevu

U Kampusu Univerziteta u Sarajevu danas je svečano otvoren Park koji će, svojom organizacijom i namjenom prostora, okupiti studente, profesore, sportiste, umjetnike, kao i slučajne prolaznike te im ponuditi mjesto za lični razvoj, obrazovanje, socijalizaciju, sport i rekreaciju.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, je istakao da je otvaranje Parka u Kampusu Univerziteta u Sarajevu za njega kao rektora UNSA veoma značajan trenutak.

“Kada sam 2016. započeo svoj rektorski mandat realnost ovog prostora na kojem smo se danas okupili bio je krajnje neprihvatljiv i neugodan ambijent uništene infrastrukture i zapuštenog prostora u potpunoj suprotnosti sa poimanjem urbanog i univerzitetskog prostora i zajednice”, podsjetio je rektor Škrijelj, te naveo da se danas nalazimo u samom središtu jednog uređenog prostora zasnovanog na arhitektonsko-urbanističkom rješenju stručnjaka i osnovnom konceptu prostorne organizacije koji je vođen principom, ne parka u Univerzitetu, već Univerziteta u parku.

„Kao što smo uredili park, tako uređujemo i druge procese koji su od strateškog značaja za održivi razvoj Univerziteta u Sarajevo“, naglasio je rektor Škrijelj, te poručio: „Budite uvjereni da će, poput ovog parka, i Univerzitet u cjelini biti ostvarenje vizija i znanja ljudi koji su iskreno posvećeni Univerzitetu u Sarajevu na dobrobit svih njegovih studenata i profesora“.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je istakao da se svaki napredak rađa iz nezadovoljstva, te da zadovoljni nikad nećemo biti ako ne napredujemo. „Niko nije mogao biti zadovoljan prostorom Kampusa posljednjih decenija. Teško da je postojala eksplicitnija slika nebrige i bahatosti prethodnih vlada kao u mraku, šiblju i divljem rastinju Kampusa. Ne zaboravimo, ovaj prostor pored toga što je bio ruglo grada, predstavljao je i opasnu zonu“, istakao je premijer Forto.

Naveo je da je uložena velika energija u ovaj projekat. „Nije bilo teško raditi, teži dio je bilo mijenjati svijest da je iznalaženje rješenja proces prema cilju, a izgovor da se ne može, neprihvatljiva opcija. Bilo je zadovoljstvo pratiti napredak radova u Kampusu, od čišćenja minskih naprava u prvoj fazi, do postavljanja šljunka na trim staze. Najljepši dio tek slijedi a to su prizori sa studentima koji sjede na travi, porodice sa djecom, majke sa kolicima“, istakao je premijer Forto te potcrtao: „Iako smo tek počeli, Kampus je konačno prostor dostojan Univerziteta, studenata i ovoga grada“.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS prof. dr. Aleksandra Nikolić naglasila je da je sretna i ponosna na urađeno u Kampusu, na realiziranu drugu fazu uređenja ovog visokovrijednog prostora koji je bio van upotrebe, a danas je postao zelena oaza koja okuplja ljude, omogućava im da se relaksiraju i razmijene ideje i mišljenja.

„Ponosna sam i na mlade kolege koji su ponudili moderna i kreativna rješenja za staru kotlovnicu, koja će uskoro postati epicentar kritičke misli, okupljanja i inovacija u oblasti učenja i poučavanja, te centar procesa internacionalizacije u KS“, navela je ministrica Nikolić te potcrtala da je ovo je jedna od aktivnosti koju Vlada KS i Ministarstvo poduzimaju kako bi omogućili transformaciju visokog obrazovanja s ciljem stvaranja modernog univerziteta bez zidova, odnosno univerziteta koji je dio društva koji pokreće

promjene, unapređuje kvalitet življenja svakog pojedinca, ali u društvu pronalazi inspiraciju za vlastiti razvoj.

U svom obraćanju, Općinski načelnik dr. Hasan Tanović istakao je da je lokalitet Kampusa Univerziteta u Sarajevu u prethodnim godinama predstavljao neuslovno i opasno mjesto za građane zbog brojnih neiskorištenih i ruševnih objekata, te da se dolaskom nove administracije u Općinu Novo Sarajevo sasvim promijenio pogled i odnos prema Univerzitetu.

„Zahvaljujući rektoru prof. Škrijelju, Vladi Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Fortom, učinili smo sve da otkočimo procese koji su godinama bili stopirani. Sada smo na dobrom putu, a ovo je jedan od prvih koraka na stvaranju jednog urbanog i modernog Novog Sarajeva i Sarajeva. Slobodno mogu reći da je do sada svaki korak bio produktivan i konkretan. Paralelno sa prvom fazom radova na uređenju zelenih i sportsko-rekreativnih površina u okviru Kampusa, po procjeni i nalogu nadležnih službi najprije je izvršeno rušenje dotrajalih objekata koji su predstavljali opasnost, kako za studente tako i za građane Novog Sarajeva, a za ove namjene Općina Novo Sarajevo je izdvojila blizu 300.000 KM. Nakon toga izvršeni su radovi na čišćenju parka i rekonstrukciji sadržaja na zelenim površinama južnog dijela Kampusa, nakon čega smo dobili ovaj lijepi uređeni park sa pješačkom i trim stazom“, istako je načelnik Tanović, te dodao da će Općina Novo Sarajevo pružiti punu podršku i dati na raspolaganje sve svoje kapacitete kako bi Kampus dobio visokokvalitetan prostor i ugodno mjesto za odmor i rekreaciju svih naših građana.

Univerzitet u parku je projekat uređenja zelenih i sportskih površina u Kampusu Univerziteta u Sarajevu čiji je cilj oživljavanje postojeće parkovske površine duž ulice Zmaja od Bosne, koji uključuje zaštitu postojećeg zelenila i novi koncept prostorne organizacije. Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija postojećih pješačkih staza, zamjena ulične rasvjete, klupa, te postavka cca 500m nove trim staze koja prati prirodni raspored drveća i rastinja. Predmetni obuhvat zelenih i sportskih površina podrazumijeva zeleni pojas na južnom dijelu Kampusa duž ulice Zmaja od Bosne, od Ambasade SAD do izlazne kapije prema naselju Pofalići.

Na ovom projektu je ostvarena izvanredna saradnja između Univerziteta u Sarajevu, Vlade Kantona Sarajevo, UNDP-a i Općine Novo Sarajevo, što je jasan pokazatelj da postoji spremnost svih aktera da se uključe i osiguraju da moderni Kampus Univerziteta u Sarajevu postane stvarnost.

Danas je u Parku u Kampusu Univerziteta otvorena i izložba idejnih rješenja sanacije i rekonstrukcije objekta stare kotlovnice te su predstavljena sva pristigla idejna rješenja, na arhitektonski natječaj, za Objekat br. 28 sa pripadajućim otvorenim prostorom između pomenutog objekta i objekta planirane Univerzitetske biblioteke u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

· Prvu nagradu na arhitektonskom natječaju osvojio je prof. dr. Adnan Pašić i njegovi saradnici: Hajrudin Hadžiabdić, Ena Osmanović i Tarik Delić.

· Druga nagrada: Sirčo Jasmin i članovi tima: Melika Konjičanin, Emina Alić i Emir Pulo

· Treća nagrada: Dinko Peračić i članovi tima: Marin Dvornik, Martin Sarić, Miranda Veljačić i Lana Žaknić.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
STIPENDIJE 2023/2024: Objavljena preliminarna lista kanditata

Objavljena preliminarna lista kandidata koji ispunjavaju i ne ispunjavaju uslove za dodjelu ...

Javni poziv udruženjima/fondacijama za predaju prijedloga projekata ...

Javni poziv Smjernice Prilozi (osam priloga) PRILOG 1: Projektni ...

Završena prva faza radova na adaptaciji igrališta Treće gimnazije

U okviru realizacije projekta sanacije vanjskih igrališta novosarajevskih škola, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo