example

Potpisan Ugovor za izradu investiciono-tehnike dokumentacije za rekonstrukciju vrtia Kolibri

U Dječijoj kući u ponedjeljak, 03. avgusta ove godine načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo  i predstavnica firme „RADIS“ d.o.o. Istočno Sarajevo potpisali su  Ugovor za izradu investiciono-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju vrtića „Kolibri“.

Radi se o devastiranom vrtiću koji se nalazi na području Općine Novo Sarajevo u ulici Kolodvorska broj 11 i pripada JU „Djeca Sarajeva“.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Anis Krivić, te Amela Buljubašić v.d. direktorica JU „Djeca Sarajeva“.

U svom obraćanju Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je kako je na području Općine Novo Sarajevo trenutno u funkciji čest vrtića JU „Djeca Sarajeva“ čije usluge koristi oko 740 djece uzrasta od 6 mjeseci do polaska u školu.

“Na području naše općine su tri devastirana vrtića, dva su pretrpjela veće ratne štete, dok je ovaj vrtić Kolibri u ponajboljem stanju i zato smo odlučili prvo taj objekat rekonstruisati, a ovo je prvi korak jer ćemo izradom projektne dokumentacije dobiti podatke o koliko zahtjevnom projektu se radi i koliko će koštati ova investicija”, istakao je načelnik Koldžo, te dodao da će se ponovnim otvaranjem ovog vrtića skoro pa u potpunosti smanjiti liste čekanja djece na području općine Novo Sarajevo, što je i primarni cilj Općine.

Ministar Anis Krivić istakao je da vrtići JU „Djeca Sarajeva“ u Kantonu Sarajevo imaju kapacitete da prime samo 50 posto djece, a da preostala djeca su prinuđena da idu u privatne vrtiće i na ovom problemu se mora zajednički raditi kako bi se povećali kapaciteti za prijem djece.

Na području općine Novo Sarajevo je više od 200 djece na listi čekanja za školsku 2020/2021. godinu, prošle godine ih je bilo 150, ali se broj povećava iz godine u godinu,  naglasila je direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Amela Buljubašić, te zahvalila Općini Novo Sarajevo što je započela aktivnosti na adaptaciji još jednog vrtića, koji će zasigurno smanjiti liste čekanja barem na ovoj Općini.

Rekonstrukcijom navedenog vrtića i njegovim ponovnim vraćanjem u funkciju, osigurat će se prostorni kapaciteti za smještaj, odgoj i obrazovanje djece uzrasta od 3 do 6 godina.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Akcija uklanjanja snijega s drveća na području općine Novo Sarajevo

Zbog neočekivanih snježnih padavina, Služba za civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo ...

Zapažen odziv stanara naselja Grbavica I na prvi građanski panel

Održan je prvi građanski panel na temu Rekonstrukcija zajedništva: trenutno stanje naselja ...

Za Policijsku upravu Novo Sarajevo nabavljena dva vozila

Općina Novo Sarajevo je putem Službe za civilnu zaštitu nabavila dva putnička vozila za ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo