example

Prezentiran Idejni projekat izgradnje urbanog parka u ulici Zmaja od Bosne na lokalitetu Parka nacionalnih manjina

U zgradi Općine Novo Sarajevo održana je prezentacija idejnog projekta izgradnje urbanog parka u ulici Zmaja od Bosne na lokalitetu Parka nacionalnih manjina.

Općina Novo Sarajevo pristupila je realizaciji projekta izgradnje urbanog parka u ulici Zmaja od Bosne – Parka nacionalnih manjina, s obzirom na značaj lokaliteta na kojem se nalazi park, kao i potrebu za uređenjem postojeće zelene površine. Proveden je konkurs za izradu idejnog rješenja, a prvonagrađeni rad je Idejno rješenje nazvano „Park line“, što je ujedno i podloga za izradu projektne dokumentacije i izgradnju parka.

Idejno rješenje izradila je firma  Bosna-inžinjering“ d.o.o. Sarajevo, čiji su predstavnici prezentirali projekat Općinskom načelniku i predstavnicima Službe za investicije i zaštitu okoliša.

Na površini od 3.300 m² planirana je pješačka staza duž cijelog parka, kao i  pješačka staza odignuta od zemlje (pasarela), koja pruža dinamičan i neobičan doživljaj parka.

Osim navedenog planirani su i sljedeći sadržaji: trg kružne forme oivičen zelenim pojasom sa kružnom klupom, fontanom i dvije česme, zatim klupe za odmor, javna rasvjeta i ostali urbani mobilijar, te hortikulturni sadržaji. U jednom dijelu parka nasuprot vrtića predviđeno je i veće dječije igralište sa rekvizitima za igru i gumenim podlogama.

Idejnim projektom predviđeno je da se izgradnja urbanog parka provodi u dvije faze.

Prva faza obuhvata izgradnju parterne pješačke staze, sadnju drvoreda i visokog rastinja u dijelu parka prema ulici Zmaja od Bosne, zatim izgradnju i postavljanje urbanog mobilijara, iluminaciju parka, te hortikulturno uređenje. Druga faza obuhvata izgradnju pješačke staze odignute od nivoa partera (pasarela).

Trenutno je u toku finalna izrada idejnog projekta, nakon čega slijedi pribavljanje urbanističke saglasnosti, zatim izrada izvedbenog projekta i pribavljanje građevinske dozvole, nakon čega će se pristupiti proceduri izbora izvođača radova, te izgradnji predmetnog parka.

 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Posjeta školama u Srebrenici i Novoj Kasabi

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović i predsjedavajuća Općinskog vijeća, Danijela ...

Koncert "Viva La Musica"

KONCERT "VIVA LA MUSICA" 28. SEPTEMBAR 2023. U 19:30h Lokacija:Dječija kuća, ...

Općina Novo Sarajevo u studijskoj posjeti Ghentu

Predstavnici Općine Novo Sarajevo, Grada Sarajeva i Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo