example

Nakon provedenog energijskog audita zgrada Opine Novo Sarajevo pripada najpovoljnijem energijskom razredu A+

Na osnovu energijskog pregleda zgrade u septembru ove godine, kao i detaljne analize trenutnog stanja toplotnih karakteristika omotača objekta Općine, te tehničkih sistema, a u skladu sa važećom regulativom, zgrada Općine Novo Sarajevo pripada najpovoljnijem energijskom razredu A+. Detaljni energijski audit izvršila je firma „nLogic“ d.o.o. Sarajevo.

Općina Novo Sarajevo je u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja  i zaštite okoliša KS i UNDP BiH kroz projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ realizirala projekat povećanja energijske efikasnosti zgrade Općine Novo Sarajevo.

Radovi su podrazumijevali postavljanje na kompletnom objektu termo fasade debljine 10 cm sa završnim slojevima, zamjenu na kompletnom objektu stare fasadne stolarije novom PVC petokomornom stolarijom, a urađena je i sanacija kotlovnice u zgradi.

Implementacijom mjera energijske efikasnosti u zgradi Općine Novo Sarajevo postigao se rezultat smanjenja energijskih potreba zagrijavanja ili hlađenja, a znatno je smanjena i emisija CO2.

Općina Novo Sarajevo posljednjih godina ulaže znatna sredstva za realizaciju projekata povećanja energetske efikasnosti objekata na području Općine, pa je u prethodnom periodu izvršena energijska sanacija pet objekata novosarajevskih osnovnih škola Hrasno, Malta, Kovačići, Čengić Vila I i Velešićki heroji, te dvije srednje škole, Elektrotehničke škole za energetiku i Željezničkog školskog centra. U saradnji sa resornim Ministarstvom i upraviteljem izvršena je i energijska sanacija objekta kolektivnog stanovanja u ulici Trg heroja 32.

Početkom septembra ove godine potpisan je i Sporazum između Općine Novo Sarajevo, Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Grada Sarajevo i Kantonalnog stambenog fonda o realizaciji „Modela poboljšanja energijske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo u funkciji povećanja broja korisnika“ Općina Novo Sarajevo za individualne objekte u 2020. godini. Ovim projektom planirana je sanacija 15 individualnih objekata na području Općine Novo Sarajevo. Inicijativu za transparentan i sveobuhvatan model poboljšanja energetske efikasnosti za stambene objekte na području Kantona Sarajevo pokrenuli su Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA).

Budući da je poboljšanje efikasnosti potrošnje energije jedan od najvažnijih stubova moderne energetske politike, te ključan je i ekonomski najefektivniji mehanizam za postizanje ciljeva održivog razvoja energetskog sektora, Općina Novo Sarajevo i u narednom periodu planira nastavak provođenja aktivnosti na energijskoj sanaciji objekata na području ove lokalne zajednice.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Učenici OŠ "Grbavica I" na novim sportskim terenima

Zvanično su otvoreni novi sportski tereni osnovne škole „Grbavica I“ čija ...

Od juna u Novom Sarajevu počinje treća sezona projekta ...

Nakon uspješno realizovanog projekta Općine Novo Sarajevo i Narodnog pozorišta ...

Općina Novo Sarajevo finansira odlazak na ekskurziju učenike slabog ...

Općina Novo Sarajevo po prvi put ove godine pokrenula je inicijativu za finansiranje ekskurzija ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo