example

Održana prezentacija projekta “Urbane šume – znanje i učešće svih”

NODAS – Udruženje za razvoj i afirmaciju društva u BIH je u sklopu projekta „Urbane šume – znanje i učešće svih“ održalo prezentaciju projekta i planiranih aktivnosti građanima/građankama mjesne zajednice „Trg heroja“/naselje Hrasno. Tim povodom upriličeno je druženje sa stanovnicima pomenute mjesne zajednice, projekcija kratkog filma o urbanom zelenilu te prva edukacija o ozelenjavanju urbanih prostora. Ovom prilikom su se građani i registrovali za edukaciju „Zeleni komšiluk“ koja za cilj ima poticaj i uključenje građana/građanki za aktivnije uključenje u procese osmišljavanja i uređenja javnih urbanih zelenih površina.

Inače, Projektom se nastoji potaći aktivan pristup stanovništva u planiranju, očuvanju i podizanju novih zelenih površina, edukaciji djece, ali i odraslih o načinima unaprijeđenja postojećeg stanja urbane ekologije.

Prema riječima Šemsudina Maljevića, projekt menadžera u organizaciji NODAS, projekat donosi „poboljšanje komunikacije između lokalnih organa vlasti i stanovništva mjesne zajednice, te bolju saradnju između vladinog i nevladinog sektora. Takođe, uključivanje što većeg broja stanovnika u odlučivanje o izgledu i namjeni, upotrebi, njima dostupnih, kako zelenih tako i drugih javnih površina, dovodi do kvalitetnije iskoristivosti i upotrebe javnog prostora od strane građana_ki. Jednolična upotreba zelenih površina se treba pretvarati u prostor s različitim namjenama – za sport, opuštanje, bavljenje hortiklulturom, urbanom poljoprivredom i sl.“

Javne, kako zelene tako i ostale parcele, su odavno izgubile svoju pravu ulogu, a putem projekta „Urbane šume – znanje i učešće svih“ će se provoditi edukacije s akcentom na teme ekologije, javne uprave, uključivanja građana/građanki u društvene tokove zajednice. Animirati i senzibilirati javnost o prednostima razvijanja ovakvih projekata u našim gradskim mjesnim zajednicama je imperativ projekta.

Edukacije/radionice su namjenjene građanima_kama sa područja opštine Novo Sarajevo, ali pozivamo sve građane_ke koji su zainteresovani_e i iz drugih područja da se uključe u naše aktivnosti. Najavljujemo slijedeću radionicu „Zeleni komšiluk“ za utorak 13. 9. 2022. u 17:30 na lokaciji park kod kružnog toka u naselju Hrasno (u blizini Slastičarne „Palma“).

Projekat „Urbane šume – znanje i učešće svih” je podržan u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH uz sufinansiranje Općine Novo Sarajevo.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
12. godišnjica rada Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo

U veseloj atmosferi uz muziku i pjesmu proslavljeno je 12. godina od osnivanja Centra za zdravo ...

Otvoren četvrti festival sporta „Sport Fest“

Udruženje građana za umjetnost, kulturu i sport ”Spektar”, u Sportskoj dvorani ...

UPOZORENJE za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja ...

Hidrometerološki zavod FBiH izdao je NARANDŽASTO upozorenje zbog obilnih padavina koje mogu ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo