example

Opina Novo Sarajevo i zvanino pristupila novoj web platformi Javna rasprava Lokal

Prezentacija nove web platforme Javna rasprava Lokal održana je u srijedu, 31. marta ove godine na press konferenciji u Hotelu Europa. Ovaj pilot projekat provodi Udruženje „Zašto Ne“ u partnerstvu sa općinama/gradovima, a prva lokalna zajednica koja je pristupila ovom projektu je Općina Novo Sarajevo.

Tim povodom na današnjoj press konferenciji svečano je potpisan Memorandum o saradnji između Općine Novo Sarajevo i UG „Zašto NE“, a prisutnim medijima i građanima koji su imali priliku uživo pratiti press konferenciju putem Facebook stranice Javna rasprava, obratili su se načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo Robert Pleše.

U svom obraćanju Općinski načelnik dr. Tanović istakao je kako se radi o jednom  veoma značajnom projektu čiji je cilj da se unaprijedi i poveća otvorenost i javnost rada ove lokalne zajednice, te da se omogući adekvatno uključivanje građana u procese donošenja odluka na lokalnom nivou.

– Jako je važno da se unaprijedi komunikacija sa građanima, jer mi smo tu radi građana i sve svoje kapacitete trebamo staviti njima na raspolaganje, a ovo je jedinstven način da se svi zainteresirani aktivno uključe u odlučivanje i zajedničko rješavanje problema, istakao je načelnik.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Pleše poručio je kako je ideja o uspostavi jedne ovakve web platforme jako pozitivna stvar jer će pojednostaviti i ubrzati komunikaciju građana sa rukovodstvom Općinskog vijeća i općinskim vijećnicima, ali i omogućiti najkompletniji uvid u rad općinske administracije.

Selma Aščerić, koordinatorica projekta pojasnila je kako će se putem ove platforme građani moći informisati o nadležnostima i aktivnostima načelnika i Općinskih vijeća, čime će se promovisati transparentnost, odgovornost i otvorenost u njihovom radu.

Javna rasprava Lokal omogućit će građanima bolje razumijevanje propisa, materijala za sjednice Općinskih vijeća, načina donošenja odluka i načina na koji direktno mogu učestvovati u procesima donošenja odluka, pokretanja inicijativa u svojoj lokalnoj zajednici i sl.

Konačno, korisnici platforme bit će u mogućnosti da saznaju koji su vijećnici najaktivniji, koji najneaktivniji, kao i to da načelniku i općinskom vijeću postavljaju direktna pitanja.

Pored Općine Novo Sarajevo, navedenom projektu pristupit će i sarajevske općine Centar i Stari Grad.

 


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Prikazan film o radu i projektima Općine Novo Sarajevo

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo prikazan je film o Općini Novo Sarajevo. ...

Održan 18. Porodični dan Općine Novo Sarajevo

Brojni mališani učestvovali su u različitim kulturnim, edukativnim i zabavnim radionicama ...

Mali ambasadori Novog Sarajeva

Učenici trećih razreda osnovnih škola sa područja općine Novo Sarajevo učestvovat će u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo