example

Opina Novo Sarajevo i zvanino pristupila novoj web platformi Javna rasprava Lokal

Prezentacija nove web platforme Javna rasprava Lokal održana je u srijedu, 31. marta ove godine na press konferenciji u Hotelu Europa. Ovaj pilot projekat provodi Udruženje „Zašto Ne“ u partnerstvu sa općinama/gradovima, a prva lokalna zajednica koja je pristupila ovom projektu je Općina Novo Sarajevo.

Tim povodom na današnjoj press konferenciji svečano je potpisan Memorandum o saradnji između Općine Novo Sarajevo i UG „Zašto NE“, a prisutnim medijima i građanima koji su imali priliku uživo pratiti press konferenciju putem Facebook stranice Javna rasprava, obratili su se načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo Robert Pleše.

U svom obraćanju Općinski načelnik dr. Tanović istakao je kako se radi o jednom  veoma značajnom projektu čiji je cilj da se unaprijedi i poveća otvorenost i javnost rada ove lokalne zajednice, te da se omogući adekvatno uključivanje građana u procese donošenja odluka na lokalnom nivou.

– Jako je važno da se unaprijedi komunikacija sa građanima, jer mi smo tu radi građana i sve svoje kapacitete trebamo staviti njima na raspolaganje, a ovo je jedinstven način da se svi zainteresirani aktivno uključe u odlučivanje i zajedničko rješavanje problema, istakao je načelnik.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Pleše poručio je kako je ideja o uspostavi jedne ovakve web platforme jako pozitivna stvar jer će pojednostaviti i ubrzati komunikaciju građana sa rukovodstvom Općinskog vijeća i općinskim vijećnicima, ali i omogućiti najkompletniji uvid u rad općinske administracije.

Selma Aščerić, koordinatorica projekta pojasnila je kako će se putem ove platforme građani moći informisati o nadležnostima i aktivnostima načelnika i Općinskih vijeća, čime će se promovisati transparentnost, odgovornost i otvorenost u njihovom radu.

Javna rasprava Lokal omogućit će građanima bolje razumijevanje propisa, materijala za sjednice Općinskih vijeća, načina donošenja odluka i načina na koji direktno mogu učestvovati u procesima donošenja odluka, pokretanja inicijativa u svojoj lokalnoj zajednici i sl.

Konačno, korisnici platforme bit će u mogućnosti da saznaju koji su vijećnici najaktivniji, koji najneaktivniji, kao i to da načelniku i općinskom vijeću postavljaju direktna pitanja.

Pored Općine Novo Sarajevo, navedenom projektu pristupit će i sarajevske općine Centar i Stari Grad.

 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Izdata građevinska dozvola za nastavak izgradnje Južne longitudinale

Prva dionica Južne longitudinale od ulica Zagrebačka do skretanja za ulicu Derviša ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo