example

Ustanova „Nova zanimanja“: Učešće u Mjeri obuke, dokvalifikacije, prekvalifikacije boračke populacije i drugih nezaposlenih osoba

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i direktorica Ustanove za obrazovanje odraslih „Nova zanimanja“ Abdulahović Meliha danas su u zgradi Općine potpisali ugovor za učešće u Mjeri obuke, dokvalifikacije, prekvalifikacije boračke populacije  i drugih nezaposlenih osoba s područja ove lokalne zajednice.

Radi se o jednoj od šest  mjera koje se realiziraju putem javnih poziva u okviru Programa aktivne politike zapošljavanja i unapređenja poslovnog okruženja, a cilj ove mjere je dodatno osposobljavanje kadra i usklađivanje sa stvarnim potrebama tržišta rada.

Ustanova za obrazovanje odraslih „Nova zanimanja“ će radi obuke, dokvalifikacije, prekvalifikacije i zapošljavanja boračke populacije i drugih nezaposlenih osoba raspisati javne pozive i izvršiti odabir nezaposlenih osoba – krajnjih korisnika uz posredovanje JU „Službe za zapošljavanje KS“.

Općinski načelnik dr. Tanović istakao je da se realizacijom ovog projekta nezaposlenim osobama omogućava sticanje nekih novih znanja i vještina, čime će im se obezbijediti uslovi za konačno zaposlenje.

  • Prethodne godine imali smo pet polaznika koji su uspješno prošli obuku za Operatera na CNC mašinama.

Sufinansiranje ove mjere vrši se u dva obročna plaćanja, a sve do utroška sredstava planiranih za ovu namjenu. Prvo plaćanje u iznosu do 1.000,00 KM se isplaćuje Centru za obuku nakon verifikacije obuke nezaposlene osobe, dok se drugo plaćanje u iznosu od 1.000,00 KM vrši nakon što Centar za obuku obučenoj nezaposlenoj osobi obezbijedi zaposlenje i dostavi dokaze o upošljavanju obučene osobe, na period od najmanje 6 mjeseci, istakao je načelnik Tanović, te dodao da je ove godine za ove namjene izdvojeno 26.000 KM.

Pravo učešća u obuci, dokvalifikaciji, prekvalifikaciji i zapošljavanju boračke populacije i drugih nezaposlenih osoba imaju sve nezaposlene osobe bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen stručne spreme, a koje su prijavljene na evidenciju nezaposlenih na birou  Novo Sarajevo, kazala je direktorica Ustanove Abdulahović Meliha.

  • Naš cilj je da pružimo adekvatnu obuku i osiguramo sva potrebna sredstva koja su potrebnu da polaznici dobiju kvalitetnu dokvalifikaciju i prekvalifikaciju. Jako je puno deficitarnih zanimanja koja su tražena, a takvih osoba nažalost nema na birou, s toga se na ovaj način pruža mogućnost da se osobe za biroa prekvalifikuju za novo zanimanje koje je trenutno traženo i postanu konkurentni na tržištu rada, istakla je direktorica Abdulahović.

Ustanova za obrazovanje odraslih „Nova zanimanja“ u narednom periodu raspisat će Javni poziv za upis u besplatne programe formalnog i neformalnog obrazovanja za nezaposlene osobe sa područja Općine Novo Sarajevo, a poziv će trajati do utroška sredstava, odnosno do kraja 2022. godine.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Izdata građevinska dozvola za nastavak izgradnje Južne longitudinale

Prva dionica Južne longitudinale od ulica Zagrebačka do skretanja za ulicu Derviša ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo