example

Mobilni timovi Opinske organizacije Crvenog kria Novo Sarajevo svakodnevno pruaju pomo migrantima

 

Obzirom na migrantsku krizu koja je našu zemlju zahvatila prije nešto više od dvije godine, ukazala se potreba za, između ostalog, direktan odgovor na humanitarne potrebe izbjeglica, migranata i tražilaca azila i unaprijeđen pristup zdravstvenim uslugama u Bosni i Hercegovini.

Općinska organizacija Crvenog križa Novo Sarajevo odgovorno je reagovala, te je oformila multifunkcionalni višenamjenski mobilni tim za pomoć migrantima. Vremenom, kako je hitni apel rastao, broj i kapacitet mobilnih timova ispred Crvenog križa Novo Sarajevo se proširio. Sada su prisutna četiri mobilna tima koja na svakodnevnoj bazi pružaju pomoć osobama u tranzitu.

Usluge koje članovi mobilnih timova pružaju, prije svega, ogledaju se u medicinskoj, prvoj pomoći. Pored intervencija u tom smislu, timovi vrše distribuciju suhih dnevnih obroka, neprehrambenih artikala (deke, vreće za spavanje, odjeća, obuća i sl.), higijenskih artikala, vrši se generalno informisanje migranata o putnim informacijama, minskoj situaciji u našoj zemlji, o zakonskim regulativama, kao i o programu „Obnavljanja porodičnih veza i službi traženja“. Psiho – socijalna podrška je nešto što se odvija i praktikuje kroz prethodno navedene aktivnosti, a sve usluge se vrše ka korisnicima za koje je iskazana potreba.

Članovi mobilnih timova su volonteri Općinske organizacije Crvenog križa Novo Sarajevo koji su prošli niz obuka, treninga i zajedničkih susreta svih mobilnih timova koji djeluju na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, te su kroz razmjenu iskustava zajedno jačali svoje kapacitete i pružanje usluga za migrante u tranzitu činili efikasnijim i učinkovitijim.

 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
STIPENDIJE 2023/2024: Objavljena preliminarna lista kanditata

Objavljena preliminarna lista kandidata koji ispunjavaju i ne ispunjavaju uslove za dodjelu ...

Javni poziv udruženjima/fondacijama za predaju prijedloga projekata ...

Javni poziv Smjernice Prilozi (osam priloga) PRILOG 1: Projektni ...

Završena prva faza radova na adaptaciji igrališta Treće gimnazije

U okviru realizacije projekta sanacije vanjskih igrališta novosarajevskih škola, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo