example

Opina Novo Sarajevo dobija javnu elektrinu punionicu za vozila

Općina Novo Sarajevo kao društveno odgovorna lokalna zajednica poduzima niz aktivnosti koje će doprinositi zaštiti okoliša, smanjenju emisije CO2 i povećanju energetske sigurnosti, a jedna od tih je i pružanje usluga u oblasti punjenja električnih vozila na području Općine.

Javna električna punionica za vozila uskoro će biti postavljena u ulici Vilsonovo šetalište u blizini zgrade Općine Novo Sarajevo, a ista je donacija firme „Porsche Inter Auto“.

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović istakao je kako Općina Novo Sarajevo nastavlja sa uvođenjem noviteta i razvojem ekološke svijesti u gradu i državi koja ima jako nizak nivo upotrebe tehnologije koja se u svijetu snažno razvija.

– Jedni smo od prvih u Kantonu Sarajevo koji ćemo svojim sugrađanima omogućiti punjenje električnih vozila na propisanim punjačima u cilju promocije korištenja tehnologije električnih automobila u BiH koji doprinose dekarbonizaciji, odnosno smanjenju emisije štetnih gasova i čestica. To je trend koji je, uz poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, okosnica ekološkog aspekta približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, istakao je načelnik Tanović, te zahvalio donatorima na punionici koja će biti instalirana po svim propisima.

Direktor kompanije Porsche BH Senad Olovčić istakao je kako ova firma intenzivno radi na promociji elektro-mobilnosti.

– Slijedimo globalnu strategiju VW Grupacije koja želi do 2050. godine biti potpuno karbonski neutralna. To znači da ćemo do 2050. godine imati 0% zagađenja u svim fazama eksploatacije vozila, počevši od procesa proizvodnje, vožnje automobila, ali i procesa recikliranja.  Naša kompanija je do sada kroz društveno odgovorne projekte donirala i u partnerskoj saradnji sa hotelima instalirala preko 60 električnih punjača širom Bosne i Hercegovine. Donacija od strane našeg ovlaštenog trgovca Porsche Inter Auto doo, je još jedan doprinos građanima Sarajeva, Bosne i Hercegovine, ali i turistima koji posjećuju našu zemlju, istakao je Olovčić.

Direktor kompanije Porsche BH apeluje i na nadležne institucije vlasti BiH da daju vlastiti doprinos,  ukidanjem carina na uvoz električnih vozila, te da se kroz različite fondove stimuliše nabavke električnih i hibridnih vozila, kao što je to slučaj u zemljama EU i regije.

Električnu punionicu na području Općine Novo Sarajevo instalirat će firma „Hager“ iz Sarajeva koja je pionir na tržištu Bosne i Hercegovine po pitanju razvoja infrastrukture javnih punionica. Ova firma je širom države instalirala 23 električne punionice do sada, a i dalje nastavljaju slijediti globalnu politiku kompanije, koja intenzivno promoviše projekte vezane za zaštitu životne okoline.

– Pravo je zadovoljstvo biti dio ovog uspješnog projekta sa Općinom Novo Sarajevo i firmom Porsche Inter Auto doo. Naši sugrađani će na jednostavan način od sada moći dopuniti vozilo i u Općini Novo Sarajevo kazao je direktor firme Hager doo Hajrudin Ramić.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
STIPENDIJE 2023/2024: Objavljena preliminarna lista kanditata

Objavljena preliminarna lista kandidata koji ispunjavaju i ne ispunjavaju uslove za dodjelu ...

Javni poziv udruženjima/fondacijama za predaju prijedloga projekata ...

Javni poziv Smjernice Prilozi (osam priloga) PRILOG 1: Projektni ...

Završena prva faza radova na adaptaciji igrališta Treće gimnazije

U okviru realizacije projekta sanacije vanjskih igrališta novosarajevskih škola, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo