example

Odavanjem poasti i otvorenjem izlobe Koracima onih koji (ni)su preli obiljeeno je 18 godina od otvorenja Memorijalnog centra Potoari

Otvorenjem izložbe „Koracima onih koji (ni)su prešli“ obilježeno je 18 godina od zvaničnog otvorenja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

Izložba je realizirana u okviru programa “Istina, dijalog, budućnost” kroz koji Vlada Ujedinjenog Kraljevstva podržava aktivnosti Memorijalnog centra.

Svečanom otvaranju Izložbe prisustvovao je i načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović  koji je tom prilikom zajedno sa ostalim zvanicama i delegacijama odao počast svim žrtvama genocida, te položio svijeće na Spomen – obilježje u Memorijalnom centru.

Izložba je rezultat rada istraživačkog tima Memorijalnog centra koji već dvije godine kontinuirano radi na prikupljanju ličnih predmeta žrtava i svjedoka genocida na trasi puta kojom se kretala kolona Marša smrti u julu 1995. godine, kao i skloništima u kojima su se krili danima i mjesecima nakon pada Srebrenice pod kontrolu tzv. VRS-a.

Kustoski tim činili su Azir Osmanović, Elma Hašimbegović i Elma Hodžić, na grafičkom dizajnu je radio Bernard Pavlinović, a tehnički konsultant izvedbe je Armin Šepić. Na vizuelnom i prostronom oblikovanju radila je Samina Tanović.

Izložba uključuje brojne predmete pronađene na ruti Marša smrti, obuću onih koji su prošli ovim putem (tzv. ‘mrtvare’), ali i brojne informacije koje pojašnjavaju širi kontekst pada Srebrenice, puta kojim su krenuli Bošnjaci Srebrenice, te opise zločina koji su počinjeni duž rute.

Izložba “Koracima onih koji (ni)su prešli” bit će dijelom stalne postavke Memorijalnog centra, te je otvorena za posjetioce.


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Prikazan film o radu i projektima Općine Novo Sarajevo

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo prikazan je film o Općini Novo Sarajevo. ...

Održan 18. Porodični dan Općine Novo Sarajevo

Brojni mališani učestvovali su u različitim kulturnim, edukativnim i zabavnim radionicama ...

Mali ambasadori Novog Sarajeva

Učenici trećih razreda osnovnih škola sa područja općine Novo Sarajevo učestvovat će u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo