example

Velika koordinirana akcija čišćenja općine Novo Sarajevo počela sa Spomen – parka Vraca

Velika koordinirana akcija čišćenja naselja na području općine Novo Sarajevo počela je 19. jula i trajat će pet dana.

U akciji koja je počela sa Spomen – parka Vraca učestvuju ekipe Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo, te kantonalnih javnih komunalnih preduzeća “Park”, “Rad” i “Vodovod i kanalizacija”, “Pokop” i “Gras”, u koordinaciji sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Tokom akcije komunalna preduzeća će, zajedno sa Općinom Novo Sarajevo i mjesnim zajednicama, realizovati čišćenje prvenstveno onih lokaliteta koji nisu obuhvaćeni programima redovnog održavanja, a u skladu sa Planom lokaliteta koje su iskazale mjesne zajednice.

Akciju čišćenja na području općine Novo Sarajevo danas su ozvaničili općinski načelnik dr. Hasan Tanović, predstavnici Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, te predstavnici preduzeća koja učestvuju u akciji.

Općinski načelnik dr Tanović istakao je da se Općina Novo Sarajevo odazvala zajedničkoj akciji čišćenja u saradnji sa javnim komunalnim preduzećima i resornim ministarstvom, koje je poduzelo napore da se jedna ovakva akcija provede na području svih općina u Kantonu Sarajevo.

– Mi se trenutno nalazimo na kompleksu Spomen – parka Vraca, gdje započinjemo ovu veliku akciju, a u narednih pet dana aktivnosti će se provoditi na području svih osamnaest mjesnih zajednica na onim površinama koje nisu obuhvaćene redovni programima I planovima čišćenja. Problem za odlaganjem i odvozom otpada je jako kompleksan, ali moramo imati na umu činjenicu da smo i mi, građani ti koji mnogo utječemo na komunalnu higijenu vodeći računa gdje i kako odlažemo svoj kućni otpad.

Općina je ove godine u saradnji sa KJKP Rad sufinansirala nabavku specijalnog vozila za pražnjenje zvonastih kontejnera, kojih na području ove lokalne zajednice ima jako mnogo, a ovo preduzeće, nažalost posjeduje samo jedno vozila za njihovo pražnjenje. Nabavkom još jednog vozila povećat će se brzina pražnjenja zvona, čime će se izbjeći odlaganje otpada pored kontejnera, istakao je načelnik Tanović.

Adnan Medić pomoćnik resornog ministra istakao je da će Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, kao i uvijek do sada biti pokretač i dati podršku ovakvim i sličnim akcijama.

– Trudimo se da maksimalno pružimo pomoć i podršku svim općinama u Kantonu Sarajevo kako bi nivo komunalne higijene doveli na jedan bolji nivo. Ovim putem pozivamo sve građane da se uključe u ovu veliku akciju čišćenja, te da općenito povedu računa o odlaganju otpada i čistoći javnih površina u svom okruženju, istakao je Medić, te dodao da se Ministarstvo ove godine opredijelilo i za formiranje komunalne policije koja će voditi računa o svim javnim površinama na području sarajevskog kantona i koja će kontinuirano djelovati na terenu.

Tokom petodnevne akcije svakodnevno će na terenu biti angažovano više od 100 uposlenika navedenih javnih preduzeća i 30 vozila. Organizatori su ovom prilikom pozvali i građane da se uključe u ovu akciju kako bi svi zajedno dali doprinos da naš životni ambijent bude ljepši i uredniji.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Učenici OŠ "Grbavica I" na novim sportskim terenima

Zvanično su otvoreni novi sportski tereni osnovne škole „Grbavica I“ čija ...

Od juna u Novom Sarajevu počinje treća sezona projekta ...

Nakon uspješno realizovanog projekta Općine Novo Sarajevo i Narodnog pozorišta ...

Općina Novo Sarajevo finansira odlazak na ekskurziju učenike slabog ...

Općina Novo Sarajevo po prvi put ove godine pokrenula je inicijativu za finansiranje ekskurzija ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo