example

Načelnik dr. Tanović potpisnik Donorske kartice

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović danas je potpisao Donorsku karticu, čime je, prvenstveno kao čovjek, te kao ljekar i humanista, potvrdio svoj pozitivan stav prema doniranju organa i transplantacijskoj medicini.

Na sastanku koji je danas upriličen sa prof. dr. Halimom Resić, predsjednicom Donorske mreže u Bosni i Hercegovini i Adelom Čomić, koordinatoricom u Donorskoj mreži, između ostalog razgovarano je o modelima podrške koju će Općina u narednom periodu pružiti Donorskoj mreži.

Glavni cilj Donorske mreže u BiH je edukacija stanovništva Bosne i Hercegovine o potrebi darivanja organa i tkiva u svrhu liječenja presađivanjem.

– Interes građana za doniranjem organa svakako postoji, ali su ljudi nedovoljno informirani o ovoj temi. Upravo zbog toga primarna uloga Donorske mreže u BiH je kontinuirana edukacija javnosti o značaju doniranja organa. S obzirom da u BiH ne postoji zakon kojim bi bilo regulisano automatsko darivanje organa nakon nečije smrti, potrebno je da nakon potpisivanja donorske kartice to saopštite vašim najbližim članovima porodice. Nakon nečije smrti, porodica je ta koja mora dati saglasnost o darivanju organa. Moždanu smrt utvrđuje tim ljekara po medicinskim kriterijima, nakon čega se razgovara sa porodicom te osobe i od njih se traži saglasnost za transplantaciju – pojasnila je prof. dr. Resić.

Potpisivanjem Donorske kartice pristajete na to da vaši organi nakon vaše smrti budu donirani pacijentima kojima su stvarno potrebni i kojima je neophodno presađivanje organa. Organi jedne osobe mogu spasiti čak pet života, a poklanjajući jedan ili više organa nakon smrti možemo spasiti najmanje jedan ljudski život.


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Prikazan film o radu i projektima Općine Novo Sarajevo

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo prikazan je film o Općini Novo Sarajevo. ...

Održan 18. Porodični dan Općine Novo Sarajevo

Brojni mališani učestvovali su u različitim kulturnim, edukativnim i zabavnim radionicama ...

Mali ambasadori Novog Sarajeva

Učenici trećih razreda osnovnih škola sa područja općine Novo Sarajevo učestvovat će u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo