example

Obezbijeđena sredstva za sanaciju klizišta na lokalitetu Park Šume Hum

Direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić i načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović danas su u zgradi Općine potpisali Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza na ralizaciji projekta sanacije klizišta K4-Park Šume Hum-1 faza.

Ukupna vrijednost projekta je oko 700.000 KM, a na osnovu ovog Sporazuma obezbijeđena su sredstva za realizaciju I faze u iznosu od 350.000 KM, u okviru kojih je Zavod za izgradnju KS  obezbijedio 102.000 KM, Uprava Civilne zaštite KS 98.000 KM i Općina Novo Sarajevo  150.000 KM.

Općina Novo Sarajevo je u prethodnom periodu pribavila odobrenje za građenje za realizaciju ovog projekta, te će u skladu sa odredbama Sporazuma raspisati postupak javne nabavke za izvođenje radova, dok će Zavod vršiti uslugu stručnog nadzora nad izvođenjem radova.

U svom obraćanju direktorica Zavoda, Belma Barlov istakla je da je ovo jedan od sporazuma kojeg Zavod potpisuje sa općinama na području Kantona Sarajevo u cilju sanacije klizišta, a ovaj put se radi o sanaciji klizišta K4 na lokalitetu Park šume Hum.

Direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Dženan Brkanić naglasio je da se radi o  realizaciji prve faze radova, dok je naredne godine planirana i druga faza radova, te dodao da je iduće godine planiran nastavak aktivnosti na sanaciji započetih klizišta u Kantonu Sarajevo, u svim općinama, pa i općini Novo Sarajevo.

Jedan od strateških projekata Općine Novo Sarajevo je aktiviranje sportsko – rekreativne zone Park-šume Hum i otvaranje ovog lokaliteta građankama i građanima Novog Sarajeva, poručio je načelnik dr. Hasan Tanović, te dodao da se o važnosti ovog projekta govorilo u više navrata.

– Park – šuma Hum je lokalitet koji treba predstavljati “pluća grada” i mjesto gdje će se okupljati svi naši sugrađani, ali i turisti koji dođu u posjetu Sarajevu, istakao je načelnik Tanović, te dodao da je jedna od bitnih pretpostavki za dalju realizaciju ovog projekta i sanacija klizišta K4.

Sredinom lokaliteta ovog klizišta teče Humski potok, koji izvire u tijelu klizišta oko 100 metara ispod površine i protiče kroz klizište.

U okviru Glavnog projekta dato je rješenje sanacije klizišta koje se zasniva na efikasnom sistemu odbrane od vanjske i unutrašnje vode, te snižavanje nivoa podzemnih voda u zoni aktivnih klizišta. 

Glavni zadatak svih izvedbenih radova je saniranje aktivnog klizišta i zaštita stambenih objekata i prilaznih lokalnih puteva od slijeganja i obrušavanja. Mjere sanacije se sastoje u kvalitetnoj odvodnji koja se obezbjeđuje izvođenjem drenažnih rebara. 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Općina i ove godine sufinansira troškove Roditeljske kuće

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović i direktor Udruženja „Srce za djecu ...

SARAJEVSKO PROLJEĆE 2024: Izviđački susreti na Vilsonovom ...

Odred izviđača “Pofalići-Novo Sarajevo” po prvi put organizuje susrete ...

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

Svim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti Bajram Šerif Mubarek Olsun, sa ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo