example

SARAJEVO EVROPSKA PRIJESTOLNICA MLADIH 2026: Načelnik dr. Tanović potpisao Sporazum o podršci realizacije inicijative

Grad Sarajevo je ušao u uži izbor za Evropsku prijestolnicu mladih 2026. godine. Tim povodom, danas je održan događaj jedinstvenog naziva “Mladi su srce Sarajeva: Dijalog mladih i vlasti” u okviru kojeg je upriličeno potpisivanje Sporazuma o saradnji između Grada Sarajeva i gradskih općina Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad i Novi Grad.

Na ovoj značajnoj manifestaciji u organizaciji Instituta za razvoj mladih KULT prisustvovali su načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, načelnik Općine Centar Srđan Mandić, predstavnici općina Stari Grad i Novi Grad, te zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva Haris Bašić, koji je i otvorio današnju manifestaciju.

Prisutnim gostima i mladima ovom prilikom predstavljen je tim i inicijative Sarajevo Evropska prijestolnica mladih 2026, a nakon čega su se obratili Armin Šestić ispred udruženja za socijalni, kulturni i kreativni razvoj ZORA, Jasmin Bašić ispred Instituta KULT, te Amila Čengić predstavnica Vijeća mladih Federacije BiH.

Jasmin Bašuć, ispred Instituta za razvoj mladih KULT istakao je da do 2010. godine nije postojala definicija mladih ljudi.

  • Već 13 godina imamo Zakon o mladima koji je definisao stvaranje i provedbu politika prema mladima na svim razinama vlasti u  Federaciji Bosne i Hercegovine. U Kantonu Sarajevo imamo sjajnu saradnju sa lokalnim zajednicama, Izradili smo strateške dokumente prema mladima u općinama Centar i Novo Sarajevo, a provodimo aktivnosti na izradi strategija i u općinama Ilijaš i Hadžići. Titula evropske prijestolnice mladih je važna kako bi se još više i snažnije naglasio značaj ulaganja u mlade ljude koji zaista jesu „srce Sarajeva“, istakao je Bašić.

Današnji događaj ujedno je i prilika da sa donosiocima odluka i predstavnicima vlasti razgovara o konkretnim idejama i aktivnostima iz različitih oblasti koje će biti sastavni dio programa za dobivanje titule Evropske prijestolnice mladih.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović istakao je kako je Općina Novo Sarajevo u prethodne dvije godine poduzela brojne aktivnosti u cilju stvaranja što boljih uslova za mlade u ovoj lokalnoj zajednici.

  • Ove godine dodijelili smo rekordan broj od 1000 stipendija učenicima srednjih škola i studentima, za šta je izdvojeno blizu milion KM, revitalizirali smo Vijeće mladih Općine Novo Sarajevo, te im predvidjeli direktna sredstva u Budžetu Općine kao podršku u provođenju njihovih aktivnosti, izrađen je i Vodič za mlade kroz Općinu Novo Sarajevo, a u toku su i projekti izgradnje i sanacije sportskih igrališta, školskih dvorišta, prostora za odmor i rekreaciju, istakao je načelnik Tanović, te poručio da su vrata Općine uvijek širom otvorena za sve ideje , inicijative i prijedloge našim mladih sugrađana.

Predstavnici sarajevskih općina potom su potpisali Sporazum o saradnji sa Gradom Sarajevo, kojim se još jednom daje podrška Gradu Sarajevo u ovom projektu, ali i pokazuje spremnost za kreiranje boljih prilika za mlade.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
STIPENDIJE 2023/2024: Objavljena preliminarna lista kanditata

Objavljena preliminarna lista kandidata koji ispunjavaju i ne ispunjavaju uslove za dodjelu ...

Javni poziv udruženjima/fondacijama za predaju prijedloga projekata ...

Javni poziv Smjernice Prilozi (osam priloga) PRILOG 1: Projektni ...

Završena prva faza radova na adaptaciji igrališta Treće gimnazije

U okviru realizacije projekta sanacije vanjskih igrališta novosarajevskih škola, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo