example

Bitke na Hrasnom brdu i Žuči: Obilježena 31 godina od najvažnijih bitaka za odbranu Sarajeva

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima na Mezarju Kovači počelo je obilježavanje 31. godišnjice bitke za Hrasno brdo i Dana MZ „Hrasno brdo“.

Tim povodom, delegacija Općine Novo Sarajevo predvođena Općinskim načelnikom dr. Hasanom Tanovićem, zajedno sa delegacijom Vlade Kantona Sarajevo, veteranima, članovima udruženja i članovima porodica, odali su počast šehidima i poginulim borcima, te položili cvijeće na mezarju Alipašine džamije, mezarju i groblju Lav i Stadion, te na spomen – ploči Avdi Omerbegoviću i spomen-ploči Vinku Šamarliću.

Centralna manifestacija održana je na Spomen – obilježju Hrasno brdo, a počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega je održan i historijski čas, te obraćanje zvanica.

Na dan 8. juna1992. godine, u odbrani naselja Hrasno brdo, poginuo je Vinko Šamarlić vrhunski sportista koji je posthumno odlikovan “Zlatnom policijskom značkom”, “Medaljon hrabrosti” i “Ordenom zlatnog grba sa mačevima”.

U znak sjećanja na tog vrhunskog sportistu, patriotu i heroja odbrane Sarajeva održan je i Marš sjećanja Vinko Šamarlić desetine, a desetine učesnika prošlo je maršutom Spomen obilježje Hrasno – Olovska – Triglavska – Posavska – Spomen – ploča Vinko Šamarlić – Spomen – pano šehidima i poginulim borcima (MZ Hrasno brdo).

Bitka na Žuči bila je, također jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i BiH u proteklom ratu. I ova slavna bitka vođena je 8. juna 1992. godine. Tog dana jedinice Teritorijalne odbrane iz tri sarajevske općine Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća, boreći se protiv daleko nadmoćnijeg agresora, oslobodile su brdo Orlić, te plato na Žuči.

Tim povodom, delegacije Općine, Kantona i boračkih udruženja položili su cvijeće i odali počast na Spomen – obilježju Pofalići i Velešići, kao i na brdu Žuč – kota Orlić, mjesto pogibije boraca 1. Slavne – Viteške brigade Sarajevo.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Izdata građevinska dozvola za nastavak izgradnje Južne longitudinale

Prva dionica Južne longitudinale od ulica Zagrebačka do skretanja za ulicu Derviša ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo