example

Pomažemo očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa BiH

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović i direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr. Ismet Ovčina potpisali su Ugovor o dodjeli sredstava ovoj ustanovi.

Navedena sredstva će biti iskorištena u svrhu finansiranja/sufinansiranja troškova zaštite i obnove specijalnih zbirki Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (Nacionalnog spomenika BiH) za nabavku opreme za smještaj građe i nabavku materijala za restauraciju i konzervaciju.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka jedna je od sedam institucija kulture od značaja za BiH sa neriješenim pravno-finansijskim statusom. Kao institucija sa ograničenim finansijskim sredstvima, a sa ogromnom odgovornošću čuvanja pisane kulturno-historijske zaostavštine Bosne i Hercegovine u svakodnevnoj su borbi za iznalaženje sredstava kojima bi „pokrili“ projekte od iznimne važnosti za očuvanje Specijalnih zbirki ove ustanove koja baštini neprocjenjivu vrijednost bosanskohercegovačkog identiteta.

Specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u julu 2020. godine proglašene su nacionalnim spomenikom BiH, odnosno njene zbirke: Zbirka starih i rijetkih knjiga, Zbirka i arhiva rukopisa, Kartografska zbirka, Grafička zbirka, Muzička zbirka.

Građa Specijalnih zbirki je raznovrsna u pogledu sadržaja, grafike i jezika na kojima je pisana ili štampana. Koristi se za naučne i istraživačke radove, kako bosanskohercegovačkih tako i stranih naučnih i kulturnih radnika. Glavni zadatak odjeljenja Specijalnih zbirki je čuvanje, obrada i stavljanje vrijednog materijala na raspolaganje svojim korisnicima, prvenstveno istraživačima, naučnim radnicima, cjelokupnoj kulturnoj i akademskoj zajednici. Građa Specijalnih zbirki obrađuje se u COBISS sistemu, te je zbog toga uvijek vidljiva i dostupna za pretraživanje korisnicima u online katalogu.

Za obilježavanje 30. godišnjice od spaljivanja fonda Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH prošle godine iz općinskog Budžeta izdvojeno je 1.300 KM. Ove godine iz općinskog Budžeta izdvojeno je 3.000 KM.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
dodjela megafona
Dodjelom megafona zvanično završena obuka o opasnostima od požara

Služba za civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo u saradnji sa Vatrogasnim društvom ...

Jednokratna novčana pomoć penzionerima iz Novog Sarajeva

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović i v.d. direktor Federalnog zavoda za MIO/PIO, ...

Predstava „Je li to samo san?“ za prvačiće Novog Sarajeva

Udruženje dramskih glumaca „Mundo Mondo“ počinje realizaciju projekta kojeg je ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo