example

UPRILIČENO DRUŽENJE SA PORODICAMA ŠEHIDA I POGINULIH BORACA

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na šehide i poginule borce Općine Novo Sarajevo i 16. maja – Dana Općine, u Sportskoj dvorani „Goran Čengić“ upriličeno je druženje sa porodicama šehida i poginulih boraca koje se nalaze na evidenciji Službe za boračko – invalidsku zaštitu.

Prošle godine, nakon deset godina završen je prvi krug podjele jednokratnih pomoći porodicama šehida i poginulih boraca, budući da je do sada bila praksa da se jednokratne pomoći dodjeljuju godišnje za po 100 porodica sa evidencije.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović odlučio je da po prvi put, ove godine, okupi sve porodice šehida i poginulih boraca zajedno na jednom mjestu, kojih prema evidenciji Službe ima 916, a kako bi svi u isto vrijeme dobili jednokratnu pomoć u iznosu od po 100 KM.

U svom obraćanju, načelnik dr. Tanović istakao je da se ovim zajedničkim druženjem svih porodica šehida i poginulih boraca, njegova želja konačno ispunila, ali i želja svih zaposlenih u Službi za boračko – invalidsku zaštitu.

– Moja velika želja je bila da kada se završi ovaj prvi ciklus podjele jednokatnih pomoći koje je trajao deset godina, obezbijedimo dovoljan broj budžetskih sredstava kako bi na jednom mjestu okupili sve vas i priredili jednu malu svečanost na kojoj ćemo se svi zajedno najprije družiti, razmijeniti iskustva i saslušati koje su to vaše najveće potrebe u ovim trenucima, istakao je načelnik dr. Hasan Tanović, poručivši da ova lokalna zajednica nikada neće zaboraviti ni porodice niti naše šehide i poginule borce koji su dali svoje živote braneći domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Ovom prilikom, prisutnima su se obratili i pomoćnica načelnika za boračko – invalidsku zaštitu, Enisa Ibrahimović, te predsjednica Udruženja „Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Novo Sarajevo“ Naima Macanović.

Macanović se zahvalila Općinskom načelniku što je održao svoje obećanje i okupio sve porodice odjednom u cilju dodijele jednokratnih pomoći, poručivši da ove majke, sestre i djeca koja su ostali bez svojih najmilijih tokom agresije nikada nisu tražili mnogo, niti se žalili što dobijaju nekada i premalo, najviše ih je boljelo što su vrlo često bili i skroz zapostavljeni.

– Nadamo se da će se ova praksa, nastaviti i narednih godina jer je nama porodicama šehida i poginulih boraca nekada najviše znači samo pažnja, istakla je Naima Macanović.

Ovu svečanost povodom Dana Općine Novo Sarajevo svojim muzičkim nastupima uveličali su i učenici OŠ „Grbavica I“, kao i AKA bend. Pjesme poput „Sarajevo ljubavi moja“ i „Samo da rata ne bude“ i ovaj put izazvale su jake emocije kad svih prisutnih.

Za 916 porodica na već dostavljene račune biće uplaćena pomoć u iznosu od po 100 KM, za šta je ove godine iz općinskog budžeta izdvojeno 91.600 KM.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Općina i ove godine sufinansira troškove Roditeljske kuće

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović i direktor Udruženja „Srce za djecu ...

SARAJEVSKO PROLJEĆE 2024: Izviđački susreti na Vilsonovom ...

Odred izviđača “Pofalići-Novo Sarajevo” po prvi put organizuje susrete ...

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

Svim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti Bajram Šerif Mubarek Olsun, sa ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo