example

Umjetnost i mir: Delegacija iz Bahreina najavila internacionalni festival umjetnosti na Vilsonovom šetalištu

Predstavnici Općine Novo Sarajevo na čelu sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Robertom Plešeom ugostili su delegaciju iz Kraljevine Bahrein, predvođenu uglednim umjetnikom Abbasom Almosawijem, te predstavnike bosanskohercegovačke nevladine organizacije Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities (BRAVO).

Tom prilikom, prezentiran je idejni plan za projekt koji u narednom periodu Bosnu i Hercegovinu teži učiniti domaćinom internacionalnog festivala umjetnosti. Radi se o događaju koji je organiziran u više zemalja svijeta, te kao takav je dokazan model promocije umjetnosti i mira. Cilj organizacionog tima jeste okupiti 100 umjetnika koji će imati priliku pored predstavljanja svog talenta oslikavanjem dvodimenzionalnih golubova kao simbola mira biti i svojevrsni ambasadori kulture kojoj pripadaju.

Upravo u želji da festival bude prostor na kojem će i posjetioci moći upoznati različite kulture, pored likovne umjetnosti i skulpture kao ključnih elemenata ovog tipa festivala, planiraju biti uključeni i kulturološki aspekti zemalja poput hrane, muzike i plesa.

Festival poput ovoga, kako su organizatori prezentirali, idealna je prilika za umjetnike iz naše zemlje da prošire vidike i predstave svoje radove kolegama.

U ime organizacije BRAVO, jedan od senior projekt menadžera Imran Polovina ovom prilikom prezentirao je i dugoročni plan, prema kojem bi festival postao tradicionalan, te se svake godine  održavao na novoj lokaciji u Bosni i Hercegovini, s cilju promocije svih dijelova države.

Općina Novo Sarajevo odabrana je da bude prva lokalna zajednica na čim području će biti održan prvi internacionalni festival umjetnosti, a planirano je da brojne aktivnosti budu održane na Vilsonovom šetalištu.

Idejni tvorac festivala, Abbas Al Mosawi smatra se jednim od najznačajnijih umjetnika Bliskog istoka. Njegova karijera počela je prije skoro 50 godina, a danas je simbol umjetnosti Bahraina. Održao je izložbe u zemljama poput Tajvana, Švicarske i Italije, a dobitnik je više nagrada za svoj rad. Na sastanku je naglasio kako planira pozvati svoje kolege, kako iz Bahraina, tako i iz cijelog Bliskog istoka da mu se pridruže na ovom festivalu.

Sastanku je prisustvovao i Reyadh Yusuf Ali, predstavnik Bahrein-Bosnia and Herzegovina Friendship and Business Society, koje je u cijelom projektu poveznica između ove dvije zemlje, te od svog osnivanja teži ostvariti što jaču suradnju zarad međusobnog progresa.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Pleše je izrazio čest i zadovoljstvo što se jedan ovakav umjetnički događaj planira održati po prvi put na području ove lokalne zajednice, te poručio da će Općina Novo Sarajevo na čelu sa Općinskim načelnikom dr. Hasanom Tanovićem u punom kapacitetu podržati realizaciju ovog projekta, ali i drugim aktivnosti u cilju promocije mira i umjetnosti ove dvije države.

Delegacija Bahreina je potom obišla Dječiju kuću i Međunarodni centar za djecu i omladinu gdje su se pobliže upoznali sa brojnim aktivnostima i radionicama iz oblasti kulturnog stvaralaštva koje se realiziraju u ovim ustanovama.

Tokom svoje posjete Bosni i Hercegovini i Sarajevu, delegacija Bahreina sastala se i sa ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo Samirom Avdićem i gradonačelnicom Grada Sarajeva Benjaminom Karić.


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Prikazan film o radu i projektima Općine Novo Sarajevo

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo prikazan je film o Općini Novo Sarajevo. ...

Održan 18. Porodični dan Općine Novo Sarajevo

Brojni mališani učestvovali su u različitim kulturnim, edukativnim i zabavnim radionicama ...

Mali ambasadori Novog Sarajeva

Učenici trećih razreda osnovnih škola sa područja općine Novo Sarajevo učestvovat će u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo