example

Historijski čas: „Značaj i uloga dobitnika najviših ratnih priznanja u pobjedi nad fašizmom“

Povodom obilježavanje 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Zlatnih ljiljana, u Memorijalnom centru „Trg heroja“ organiziran je historijski čas na temu „Značaj i uloga dobitnika najviših ratnih priznanja u pobjedi nad fašizmom“ u organizaciji Udruženja DNRP “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” Općine Novo Sarajevo.

Historijskom času, koji se održao u ovom jedinstvenom prostoru koji obiluje ratnom arhivskom građom vezanom za odbranu ove općine tokom Odbambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, pored dobitnika najviših ratnih priznanja, prisustvovao je i Općinski načelnik dr. Hasan Tanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo Robert Pleše, vijećnici, porodice šehida dobitnika najvišeg ratnog priznanja Zlatni Ljiljan i Zlatna policijska značka, te predstavnici boračkih udruženja.

Načelnik Tdr. Tanović u svom obraćanju prisutnima kazao je kako doprinos dobitnika najviših ratnih priznanja tokom agresije na BiH je ogroman, te da je porazno da djeca u školama malo uče ili gotovo ništa o tome.

„Jako je bitno da se kultura sjećanja njeguje, da se pišu knjige i da ostaje pisani trag. Generalno, kasno smo shvatili da ono što je zapisano ostaje, a da se usmena predaja može iskriviti ili kompromitirati“, kazao je Tanović. Dodao je kako su ovakva okupljanja veoma bitna s porukom da moramo biti dodatno angažirani kako nam se zlo 90-tih više nikada ne ponovi.

Za zasluge u odbrambeno-oslobodilačkoj borbi u periodu 1992.-1995. godine 1.742 pripadnika OS RBiH, Armije R BiH i R MUP- a, odlikovano je najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” a 443 pripadnika odlikovano je najvišim ratnim priznanjem “Zlatna policijska značka”.

Nakon historijskog časa, prisutni su se uputili na Golo brdo na Žuč gdje se gradi Spomen-obilježje „Krila slobode“, simbol odbrane posvećen svim onima koji su učestvovali u odbrani grada i države Bosne i Hercegovine u periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina. Na Golom Brdu agresori su tokom agresije vršili žestoke napade s ciljem ovladavanja ovom kotom, ali i rejonom brda Žuč, gdje su se vodile odlučujuće borbe za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Dobitnici najviših ratnih priznanja, zajedno sa ostalim pripadnicima boračkih udruženja i delegacijom Općine Novo Sarajevo, ovom prilikom posjetili su i Memorijalni centar „Dom oslobodilaca“ na Žuči i obišli Spomen sobu posvećenu ratnim herojima.

Položeno je cvijeće i odata počast i na Spomen obilježju Jezera, na mjestu pogibije ratnog komandanta Envera Šehovića.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Adaptacija sportskog igrališta Centra „Vladimir Nazor“ i Škole ...

Nakon što je Općina Novo Sarajevo u okviru realizacije projekta „Uključite se svi da ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo