example

Historijski čas: „Značaj i uloga dobitnika najviših ratnih priznanja u pobjedi nad fašizmom“

Povodom obilježavanje 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Zlatnih ljiljana, u Memorijalnom centru „Trg heroja“ organiziran je historijski čas na temu „Značaj i uloga dobitnika najviših ratnih priznanja u pobjedi nad fašizmom“ u organizaciji Udruženja DNRP “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” Općine Novo Sarajevo.

Historijskom času, koji se održao u ovom jedinstvenom prostoru koji obiluje ratnom arhivskom građom vezanom za odbranu ove općine tokom Odbambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, pored dobitnika najviših ratnih priznanja, prisustvovao je i Općinski načelnik dr. Hasan Tanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo Robert Pleše, vijećnici, porodice šehida dobitnika najvišeg ratnog priznanja Zlatni Ljiljan i Zlatna policijska značka, te predstavnici boračkih udruženja.

Načelnik Tdr. Tanović u svom obraćanju prisutnima kazao je kako doprinos dobitnika najviših ratnih priznanja tokom agresije na BiH je ogroman, te da je porazno da djeca u školama malo uče ili gotovo ništa o tome.

„Jako je bitno da se kultura sjećanja njeguje, da se pišu knjige i da ostaje pisani trag. Generalno, kasno smo shvatili da ono što je zapisano ostaje, a da se usmena predaja može iskriviti ili kompromitirati“, kazao je Tanović. Dodao je kako su ovakva okupljanja veoma bitna s porukom da moramo biti dodatno angažirani kako nam se zlo 90-tih više nikada ne ponovi.

Za zasluge u odbrambeno-oslobodilačkoj borbi u periodu 1992.-1995. godine 1.742 pripadnika OS RBiH, Armije R BiH i R MUP- a, odlikovano je najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” a 443 pripadnika odlikovano je najvišim ratnim priznanjem “Zlatna policijska značka”.

Nakon historijskog časa, prisutni su se uputili na Golo brdo na Žuč gdje se gradi Spomen-obilježje „Krila slobode“, simbol odbrane posvećen svim onima koji su učestvovali u odbrani grada i države Bosne i Hercegovine u periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina. Na Golom Brdu agresori su tokom agresije vršili žestoke napade s ciljem ovladavanja ovom kotom, ali i rejonom brda Žuč, gdje su se vodile odlučujuće borbe za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Dobitnici najviših ratnih priznanja, zajedno sa ostalim pripadnicima boračkih udruženja i delegacijom Općine Novo Sarajevo, ovom prilikom posjetili su i Memorijalni centar „Dom oslobodilaca“ na Žuči i obišli Spomen sobu posvećenu ratnim herojima.

Položeno je cvijeće i odata počast i na Spomen obilježju Jezera, na mjestu pogibije ratnog komandanta Envera Šehovića.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
STIPENDIJE 2023/2024: Objavljena preliminarna lista kanditata

Objavljena preliminarna lista kandidata koji ispunjavaju i ne ispunjavaju uslove za dodjelu ...

Javni poziv udruženjima/fondacijama za predaju prijedloga projekata ...

Javni poziv Smjernice Prilozi (osam priloga) PRILOG 1: Projektni ...

Završena prva faza radova na adaptaciji igrališta Treće gimnazije

U okviru realizacije projekta sanacije vanjskih igrališta novosarajevskih škola, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo