example

Predstavljen priručnik “Prvi dani s bebom”

Institut za majku i dijete je organizovalo je besplatnu školu roditeljstva „Prvi dani s bebom“, a na ovom događaju koji je okupio više od 200 trudnica i roditelja je predstavljen priručnik „Prvi dani s bebom“.

Alma Hodžić-Badić, predsjednica Udruženja UMDB – Institut za majku i dijete istakla je kako da njen tim ne bi mogao raditi ovako odgovoran posao i da dati odgovore na sva pitanja da nemaju saradnju sa stručnjacima, sa kojima su razvili i ovaj priručnik. Posebnu zahvalnost uputila je Općini Novo Sarajevo i Gradu Sarajevo koji su podržali izdavanje priručnika „Prvi dani s bebom“, te dodala da je plan da se priručnici distribuiraju besplatno kroz sva porodilišta u Bosni i Hercegovini i da dođu do svake trudnice.

Prisutne je u ime Vlade Kantona Sarajevo pozdravio i trenutni ministar za kulturu i sport u Kantonu Sarajevo Samir Avdić naglasivši da je ministarstvo sa rad i socijalnu politiku na čelu sa ministricom Ivanom Prvulović jako puno uradilo po pitanju poboljšanja kvaliteta života porodilja.

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović istakao je da je ponosan na rezultate koje ima ovo Udruženje, te istakao kako je Općina od prvog predstavljanja koncepta priručnika prepoznala njegovu važnost.

– Vjerujem da će priručnik „Prvi dani s bebom“ u mnogome pomoći roditeljima i dati im odgovore na mnoga pitanja, a mi ćemo i dalje na sve raspoložive način podržavati rad vašeg Udruženja, istakao je Tanović.

Koncept priručnika „Prvi dani s bebom“ predstavila je prim.dr. Amra Junuzović-Kaljić, koja je navela da je malo reći da se radi o priručniku, nego da je to više udžbenik koji temejito pristupa svemu onome što je važno za prve dane roditeljstva, a na osnovu naučnih činjenica i bogatom iskustvu autora priručnika.

Prvo poglavlje priručnika pod naslovom „Porodilja“ pripremila je Mr.sci.dr. Armina Rovčanin-Osmanović, speciijalista ginekologije i akušerstva koja je ovdje govorila o zdravlju porodilje sa ginekološkog aspekta, ali i o samom činu poroda.

Kroz poglavlje „Novorođenče“ dr. Nedim Begić, specijalizant pedijatrije je naveo niz korisnih informacija i preporuka za brigu i njegu novorođenčeta, pri tome razdvajajući pojave koje su fiziološke (uobičajene) od onih na koje roditelji trebaju obratiti pažnju.

Svaki roditelji će se susresti sa simptomima i pojavama koje će ih preplašiti, a kroz poglavlje priručnika „Znaci i simptomi kod novorođenčeta, koji pobuđuju interes roditelja“ dr. Samir Bejić navodi kako treba postupiti, te kada se obratiti liječniku.

„Prehrana porodilja/dojilja“ je također jedno od poglavlja priručnika, u kojem je Suada Karić, dipl.ing.preh.teh., profesorica prehrane i nutricionizma kroz osnovne principe pravilne prehrane objasnila važnost unosa svih nutrijenata za dobro psiho-fizičko zdravlje trudnica, porodilja i dojilja.

Posebno poglavlje priručnika je i „Dojenje“ u kojem Amra Hadžimusić, Magistar zdravstvene njege i terapije piše o ovom zlatnom standardu ishrane novorođenčeta i dojenčeta, kao i propratnim pojavama koje se javljaju i kod dojilje i kod novorođenčeta, te postupcima koji su u skladu sa tim.

Kroz poglavlje „Handling“ su autori prof.dr. Ajša Meholjić Fetahović i dr. Amir Meholjić, specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije objasnili pravilan način držanja, podizanja, hranjenja i nošenja novorođenčeta.

U posljednjem poglavlju „Preventivnim postupcima za zaštitu zdravlja djece“ navedene su preporuke za prevenciju najčešćih oboljenja novorođenčadi, kao i postupci za liječenje, a autorica ovog poglavlja je prof.dr. Hajrije Maksić, pedijatar subspecijalista neonatolog.

Priručnik „Prvi dani s bebom“ roditeljima daju podršku da svoju bebu odgajaju prema vlastitim, prirodnim instinktima uz jednostavne savjete stručnjaka, a plan UMDB – Instituta za majku i dijete je da priručnik uđe u svaki dom u koji dolazi novorođenče.

Štampanje priručnika podržali su: Grad Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Opća bolnica „Abdulah Nakaš“, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, te društveno-odgovorne kompanije: Salvus, Salveo, Bosnalijek, Amicus, Bojprom, Moedoptic, 4U pharma, Violeta, Pharmacy&Bio, BioSave, Bauerfeind i Telemach


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Prikazan film o radu i projektima Općine Novo Sarajevo

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo prikazan je film o Općini Novo Sarajevo. ...

Održan 18. Porodični dan Općine Novo Sarajevo

Brojni mališani učestvovali su u različitim kulturnim, edukativnim i zabavnim radionicama ...

Mali ambasadori Novog Sarajeva

Učenici trećih razreda osnovnih škola sa područja općine Novo Sarajevo učestvovat će u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo