example

Izvještaj State Departmenta o stanju ljudskih prava u BiH: načelnik dr. Tanović naveden kao primjer dobre prakse

Američki State Department jučer je objavio  godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava tokom protekle godine u Bosni i Hercegovini.

U izvještaju, gdje se upozorava na ozbiljne probleme s neovisnošću pravosuđa, ograničenja slobode izražavanja i medija, ali i ozbiljnu korupciju u vlasti, jedan od svijetlih primjera je načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović koji je dolaskom na čelo Općine uspješno riješio višedecenijski spor između ove lokalne zajednice i Franjevačkog provincijalata Bosne Srebrene vezanog za rekonstrukciju Samostana u novosarajevskom naselju Kovačići.

Rješavanju ovog problema godinama je u više navrata pokušavala pomoći i Američka ambasada, ali dolaskom nove administracije poduzete su intenzivne aktivnosti u rješavanju spora, koji je okončan u julu 2022. godine.

U izvještaju State Departmenta se navodi da u nedostatku državnog zakona o restituciji koji reguliše vraćanje nacionalizovane imovine, mnogi vladini zvaničnici koristili su takvu imovinu kao oruđe za etničku i političku manipulaciju. U nekoliko slučajeva, institucije su odbijale da vrate imovinu vjerskim zajednicama ili su im dali privremeno pravo korištenja.

„Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, izabran 2020. godine, u julu je dao Franjevačkoj provinciji Bosne Srebrene dozvolu za rekonstrukciju ostatka Samostana u sarajevskom naselju Kovačići, čime je potvrđeno pravo korištenja objekta Samostana na neodređeno vrijeme, dok formalno vlasništvo nad zgradom čeka usvajanje Zakona o restituciji u BiH. Tanovićev prethodnik, bivši načelnik Nedžad Koldžo 13 godina blokirao je mogućnost franjevaca da obnove dio objekta Samostana.“

Načelniku dr. Hasanu Tanoviću krajem 2022. godine ovim povodom uručeno je i priznanje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini za promociju vjerskih sloboda i međusobnog razumijevanja.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Akcija uklanjanja snijega s drveća na području općine Novo Sarajevo

Zbog neočekivanih snježnih padavina, Služba za civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo ...

Zapažen odziv stanara naselja Grbavica I na prvi građanski panel

Održan je prvi građanski panel na temu Rekonstrukcija zajedništva: trenutno stanje naselja ...

Za Policijsku upravu Novo Sarajevo nabavljena dva vozila

Općina Novo Sarajevo je putem Službe za civilnu zaštitu nabavila dva putnička vozila za ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo