example

Nazire se izgled prvog Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju

Izgled prvog Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo već se nazire.

Radi se o prvom edukativnom dnevnom centru za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju, koji se gradi u naselju Grbavica na temeljima devastiranog vrtića “Ciciban”, a u kojem je planirano da borave djeca od predškolskog uzrasta do onih koji su napunili 18 godina, kao i ona djeca koja trebaju cjelodnevni boravak i  dodatnu stručnu podršku.

Radovi na rekonstrukciji objekta odvijaju se planiranom dinamikom, a do sada su okončani svi pripremni radovi, u završnoj fazi su i armiračko betonski radovi, a u toku je odabir fasadnih elemenata i fasadne stolarije.

Izvođenje radova obišli su načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i direktorica Udruženja „Dajte nam šansu“ Ines Kavalec.

U svom obraćanju, načelnik Tanović istakao je da je Općina Novo Sarajevo od početka uključena u sve aktivnosti  vezane za realizaciju ovog značajnog projekta, kao i da će se radovi na rekonstrukciji objekta odvijati u dvije faze.

– U prvoj fazi radova, čija je vrijednost 600.000 KM izvode se grubi građevinski radovi. Vlada Kantona Sarajevo u navedene radove sufinansira sa 250 000 KM, Općina Novo Sarajevo sa 100.000 KM, a direktorica Udruženja Ines Kavalec  osigurala je i privatnog donatora koji je učestvovao sa 250.000 KM, čime zaokružujemo prvu fazu radova na ovom objektu, kazao je načelnik, te dodao da je su i vremenske prilike bile povoljne, te se nada da će sve biti završeno u planiranom roku.

Ovaj Dnevni centar zasigurno neće biti dovoljan u odnosu na potrebe, ali i da njegova gradnja vraća vjeru i nadu porodicama i djeci s poteškoćama u razvoju, poručila je direktorica Udruženja „Dajte nam šansu“ Ines Kavalec.

– Zastarjeli podatak od 2010.godine iz kantonalnog Centra za socijalni rad je te godine bilo 1004 djece, odnosno porodica za potrebe dnevnog centra. Danas je taj broj ako nije utrostručen, sigurno mnogo veći što znači da ćemo jednim dnevnim centrom dati šansu za 30 porodica koje će biti, ne samo iz Općine Novo Sarajevo, već i Kantona Sarajevo, istakla je Kavalec.

Prvi Dnevni centar za osobe sa poteškoćama u razvoju pružat će specijalističke usluge od logopeda, fizioterapeuta, a bit će opremljen i senzornom sobom. Njegovo otvaranje očekuje se sredinom godine kada bi ovaj centar mogao postati mjestom inkluzije gdje će djeca s poteškoćama postati vidljivija i aktivnija u zajednici.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Nastavlja se sanacija i nadogradnja javne rasvjeta na području Novog ...

Na području općine Novo Sarajevo u toku je izvođenje radova na sanaciji, rekonstrukciji i ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo