example

Bitka na Hrasnom brdu i Žuči: Obilježeno 30 godina od najvažnijih bitaka za odbranu Sarajeva

U organizaciji Udruženja ”1. Slavna-Viteška brigada“, Udruženja “Odred Hrasno brdo” i Udruženja veterana Odreda policije “Bosna” Kantona Sarajevo obilježena je 30. godišnjica oslobađanja Krstca, Arnautke, Volujaka, Pajdaka, bitke za Hrasno brdo i prostora Žuči, te kote Orlić (tt 876), kao i godišnjica pogibije Vinka Šamarlića, nosioca najvećih ratnih priznanja i pripadnika Odreda policije “Bosna”.

Tim povodom, delegacija Općine Novo Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo, zajedno sa veteranima, članovima udruženja i članovima porodica, odali su počast šehidima i poginulim borcima, te položili cvijeće na Spomen obilježje Pofalići, Spomen obilježje Velešići, Šehidskom mezarju Kovači, koti Orlić, Spomen-obilježju Hrasno i Hrasno brdo, na groblju Lav, Stadion, na Spomen – ploči “Vinko Šamarlić” i na mezarju šehida Zame Dučića, komadanta manevarskog bataljona 101. motorizovane brigade.

Centralna manifestacija na Spomen – obilježju Hrasno brdo počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, minutom šutnje i učenjem Fatihe, nakon čega je održan i historijski čas, te obraćanje zvanica.

Nakon centralne manifestacije, održan je i Marš stazama branilaca Hrasnog brda, desetine učesnika prošlo je maršutom Spomen obilježje Hrasno – Olovska – Spomen – ploča “Avdo Omerbegović” – Triglavska – Posavska – Spomen – ploča Vinko Šamarlić – Spomen – pano šehidima i poginulim borcima (Mjesna zajednica Hrasno brdo).

Na dan 8. juna1992. godine, u odbrani naselja Hrasno brdo, poginuo je Vinko Šamarlić vrhunski sportista koji je posthumno odlikovan “Zlatnom policijskom značkom”, “Medaljon hrabrosti” i “Ordenom zlatnog grba sa mačevima”.

U znak sjećanja na tog vrhunskog sportistu, patriotu i heroja odbrane Sarajeva, delegacija  Općine Novo Sarajevo položila je cvijeće na grob Vinka Šamarlića na groblju Lav, kao  i na Spomen ploči u naselju Hrasno brdo, gdje su se prisutnim učesnicima Marša, građanima i članovima porodice Šamarlić obratili bivši saborci i ostale zvanice.

Bitka na Žuči bila je, također jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i BiH u proteklom ratu. I ova slavna bitka vođena je 8. juna 1992. godine. Tog dana jedinice Teritorijalne odbrane iz tri sarajevske općine Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća, boreći se protiv daleko nadmoćnijeg agresora, oslobodile su brdo Orlić, te plato na Žuči.

Općina Novo Sarajevo, putem Službe za boračko – invalidsku zaštitu, a u saradnji sa boračkim udruženjima, realizuje niz aktivnosti kako bi se na dostojanstven način obilježio 8. juni, koji je pored 16. maja, jedan od najznačajnijih datuma u historiji odbrane općine Novo Sarajevo, Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Tim povodom, pored pomenutih aktivnosti, objavljeno je i sjećanje na šehide i poginule borce Hrasnog brda i Žuči koji su poginuli 8. juna, a njihovim porodicama Općina je obezbijedila jednokratne pomoći.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Nastavlja se sanacija i nadogradnja javne rasvjeta na području Novog ...

Na području općine Novo Sarajevo u toku je izvođenje radova na sanaciji, rekonstrukciji i ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo